Profitul BP, afectat în continuare de deversarea din 2010

BP a avut în primul trimestru un profit net de 4,8 miliarde dolari, în scădere cu 13%, în pofida creşterii preţurilor petrolului, după declinul producţiei ca urmare a vânzării unor active pentru a plăti sancţiuni şi daune legate de deversarea din 2010 din Golful Mexic, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 mai 2012, 08:17
Profitul BP, afectat în continuare de deversarea din 2010

Rezultatul exclude câştigurile excepţionale, precum cele obţinute în urma vânzărilor de active, şi este în scădere faţă de nivelul de 5,5 miliarde dolari din primele trei luni ale anului trecut.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Reuters indica un profit de 5,1 miliarde de dolari.
Profitul net total al grupului petrolier, incluzând elemente excepţionale, a scăzut în perioada analizată cu circa 20%, de la 7,3 miliarde dolari la 5,9 miliarde dolari.

Veniturile BP au crescut totodată cu 9,2%, de la 88,4 miliarde dolari la 96,6 miliarde dolari, datorită aprecierii cotaţiilor petrolului.

Grupul a arătat că va continua programul de vânzare a activelor, următoarele proprietăţi vizate fiind mai multe blocuri din Golful Mexic. BP a subliniat că nu vrea să se retragă din Golf în urma deversării petroliere dezastruoase de anul trecut, ci să se concentreze pe exploatările mai mari din zonă.

Producţia de petrol şi gaze a grupului, excluzând joint venture-ul rus TNK-BP, a scăzut în primul trimescu cu 6%, la 2,45 milioane barili echivalent petrol pe zi. Spre comparaţie, producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom, cea mai mare companie românească, a fost de 184.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru.

Directorul general al BP, Bob Dudley, încearcă să convingă investitorii că grupul a depăşit criza provocată de deversarea din 2010 din Golful Mexic prin vânzarea unor active, câştigarea unor licenţe de foraj maritim la mare adâncime şi de exploatare a gazelor de şist în SUA, şi prin creşterea dividendului, notează Bloomberg.

BP a purtat discuţii cu Departamentul Justiţiei din SUA, încercând să încheie o înţelegere privind daunele la care este expus pentru poluarea Golfului, care ar putea ajunge la 17,6 miliarde de dolari.

Compania va finaliza în acest an contribuţiile la fondul de 20 miliarde dolari destinat despăgubirii victimelor deversării.

Guvernul SUA a intentat în aprilie prima acţiune penală privind deversarea din 2010 din Golful Mexic, îndreptată împotriva unui inginer de la BP acuzat că a distrus documente relevante pentru anchetarea incidentului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...