Profitul brut al Transelectrica ar urma să scadă cu 5%, influenţat de taxa pentru monopolul natural

Transelectrica (TEL) estimează pentru acest an un profit brut în scădere cu 5%, la 44,6 milioane lei (10,1 milioane euro), ca urmare a introducerii taxei pentru monopolul natural din sectorul energiei.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 10:05
Profitul brut al Transelectrica ar urma să scadă cu 5%, influenţat de taxa pentru monopolul natural

„În anul 2013 rezultatul brut a fost diminuat cu 10,1 milioane lei, reprezentând impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 5/2013”, se arată în nota de fundamentare a propunerii de buget de venituri şi cheltuieli aprobat în AGA.

Guvernul a introdus la începutul acestui an o taxă aplicată operatorilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale. Astfel, taxa cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie este de 0,1 lei/Mwh, iar cea pentru cantităţile distribuite de 0,75 lei/Mwh. Taxa calculată în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport a fost stabilită la 0,85 lei/Mwh.

Pentru acest an compania estimează venituri totale de 2,859 miliarde lei (aproape 648 milioane euro), foarte uşor sub cele înregistrate anul trecut, de 2,86 miliarde lei (641,8 milioane euro). Veniturile sunt estimate la 2,953 miliarde lei (669 milioane euro) în 2014, pentru ca un an mai târziu să ajungă la 3,048 miliarde lei (690,7 milioane euro).

„Volumul şi structura veniturilor totale prognozate în propunerea de BVC pe anul 2013 au fost fundamentate ţinând seama, în principal, de: a) canditatea de energie electrică programată a fi livrată consumatorilor în anul 2013, cu 1,63% mai mare decât cantitatea preliminată a fi realizată în anul 2012; b) tarifele aplicabile în anul 2013 pentru serviciile prestate de companie pe piaţa de energie electrică, aprobate prin ordin ANRE nr.52/2012; c) realizările preliminate ale anului 2012 privind veniturile pe piaţa de echilibrare; d) contractele încheiate pentru anul 2013 referitoare la veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune; e) cursul de schimb al principalelor monede în care sunt contractate împrumuturile angajate de companie, estimat de Compania Naţională de Prognoză şi luat în calcul previzionării veniturilor şi cheltuielilor financiare pentru anul 2013”, se arată în nota de fundamentare a propunerii de buget de venituri şi cheltuieli.

Compania menţionează că veniturile pe piaţa de echilibrare vor scădea în acest an, în condiţiile în care Hidroelectrica nu va mai funcţiona în condiţii de forţă majoră şi deficitele din dezechilibre pe această piaţă vor fi acoperite de aceasta la costuri mai mici pe M/h livrat.

Cheltuielile ar urma să însumeze 2,815 miliarde lei (637,8 milioane euro) în acest an, iar în următorii doi ani sunt proiectate la 2,906 miliarde lei (658,4 milioane euro) şi, respectiv, la 2,998 miliarde lei (679,3 milioane euro). Compania a consemnat anul trecut cheltuieli totale de 2,813 miliarde lei (631,4 milioane euro).

„Volumul şi structura cheltuielilor cuprinse în propunere de BVC 2013 au fost dimensionate în funcţie de nivelul veniturilor programate a se realiza şi de programele elaborate la nivel de companie de direcţiile specializate, privind activităţi cum ar fi: mentenanţa, investiţii, studii, asigurarea stării de securitate şi sănătate în muncă, securitatea instalaţiilor, protecţia mediului, formare profesională etc., astfel încât activitatea companiei să se desfăşoare în condiţii de eficienţă şi siguranţă în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional”, se mai arată în nota de fundamentare a propunerii de buget.

Dacă profitul brut estimat pentru acest an ar urma să scadă cu 5%, la 44,6 milioane lei (10,1 milioane euro, în anii 2014 şi 2015, acesta este estimat să avanseze la 46,8 milioane lei (10,6 milioane euro) şi, respectiv, la 50,2 milioane lei (11,4 milioane euro).

Pentru acest an, compania a programat investiţii de 420 milioane lei (95,2 milioane euro). Sumele prevăzute pentru investiţii vor fi semnificativ mai mari anul viitor (763,1 milioane lei -173 milioane euro), dar şi în 2015 (748,2 milioane lei – 169,5 milioane euro).

Mai mult de jumătate din investiţiile pentru acest an sunt asigurate din surse proprii (353 milioane lei), diferenţa fiind acoperită din credite bancare (103 milioane lei) şi alte surse (145 milioane lei). Pentru următorii doi ani, sursele companiei pentru finanţarea investiţiilor sunt estimate la 385,3 milioane lei şi, respectiv, la 402 milioane lei. Creditele bancare pentru investiţii sunt progonozate pentru următorii doi ani la 422,1 milioane lei şi, respectiv, la 484,3 milioane lei.

Totalul cheltuielilor pentru investiţii, care include şi rambursările la creditele pentru investiţii, este estimat pentru acest an la 616 milioane lei (139,5 milioane euro). Pentru anul viitor aceste cheltuieli sunt prognozate să urce semnificativ, la 952,4 milioane lei (215,7 milioane euro), pentru ca în 2015 să ajungă la 981,1 milioane lei (222,2 milioane euro).

Aceste cheltuieli includ investiţiile noi, investiţiile în desfăşurare, rambursările de credite şi alte costuri legate de investiţii.

Creşterea semnificativă a costurilor este explicată de companie prin începerea unor investiţii noi, costurile urmând să urce în 2014 la 573,4 milioane lei (130 milioane euro), iar în 2015 să cumuleze 599,2 milioane lei (135,7 milioane euro). Pentru acest an, cheltuielile pentru noile investiţii sunt estimate la aproape 133 milioane lei (30,1 milioane euro).

„În anul 2013 urmează a fi actualizat Planul de Perspectivă a RET (Reţelei Electrice de Transport – n.r.) pentru perioada 2012 – 2016 şi, orientativ, până în 2021, cu proiecţiile financiare suport pentru acesta, drept urmare, estimările făcute pentru anii 2014 şi 2015 vor putea suferi modificări în cursul anului 2013”, se menţionează într-un materia prezentat acţionarilor în AGA.

Principalele obiective pentru investiţiile aferente infrastructurii reţelei electrice de transport sunt în acest an modernizarea „nodurilor vitale (…) a căror prioritizare s-a făcut pe baza unei analize multicriteriale”, dezvoltarea reţelei de linii electrice aeriene de înaltă tensiune, pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea consumatorilor (realizarea inelului de 400 kV al României).

Investiţiile vizează, totodată, întărirea reţelei pentru integrarea în sistemul energetic naţional a noilor surse regenerabile (în principal parcuri eoliene), precum şi dezvoltarea capacităţii de interconexiune a reţelei cu sistemele vecine.

În AGA au fost stabilite şi limitele generale ale remuneraţiei membrilor Directoratului între 6.500 şi 6.691 lei, precum şi pentru membrii comitetelor consultative între 0,1% si 1% din remuneraţia brută a directorului general executiv.

Remuneraţiile membrilor Consiliului de Supraveghere au fost stabilite la nivelul de 1% din remuneraţia brută a directorului general executiv, până la finalizarea procedurii de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 58,69% din acţiuni, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%), potrivit celor mai recente informaţii.

În prima parte a şedinţei bursiere de marţi, acţiunile Transelectrica erau în creştere cu 0,64%, la 14,09 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 1,032 miliarde lei (237 milioane euro).

(Valoarea în euro a indicatorilor financiari din buget a fost calculată la cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a României, de 4,4143 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...