Profitul Bursei a scăzut la jumătate, anul trecut

Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), compania care administrează piaţa de capital organizată cu acelaşi nume, a înregistrat un profit net de 8,98 milioane RON (1,17 lei/actiune), iar cifra de afaceri a societăţii s-a redus până la 17.51 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 feb. 2013, 08:19
Profitul Bursei a scăzut la jumătate, anul trecut

Profitul Bursei de de Valori Bucureşti S.A. (BVB) este în scădere cu 47,1% faţă de 2011, iar afacerile au valorat cu 19,5% mai puţin. potrivit raportului trimis pieţei.

Cauzele rezultatelor mai slabe sunt reducerea veniturilor BVB din activitatea de tranzacţionare (a investitorilor pe piaţa pe care o administrează, n.r.), ca şi din scăderea divindedelor primite de la Depozitarul Central, observă analiştii de la casa de brokeraj Tradeville.

Depozitarul Central face parte din Grupul BVB şi se ocupă cu toate operaţiunile post tranzacţionare, în urma cărora, banii ajung la vânzătorii de acţiuni, iar cumpărătorii devin proprietarii acestora.

„Piaţa de acţiuni (inclusiv segmentul DEAL, al tranzacţiilor pre-negociate între părţi, n.r.) a înregistrat o scădere a valorii tranzacţiilor cu 30,8% în 2012, până la un nivel de 7,268 miliarde lei, faţă de 10,496 miliarde lei în anul precedent“, se precizează în raportul de prezintare a rezultatelor financiare preliminate pentru anul trecut.

Profitul operaţional al BVB a scpzut cu peste 36%, până la puţin peste 4 milioane de lei.

Oficialii Bursei nu se pot consola cu faptul că, deşi valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni a scăzut cu circa 30%, veniturile BVB obţinute din comisioanele de tranzacţionare  au coborât mai puţin, respectiv cu 20,7%, până la 14,1 milioane lei, faţă de aproape 18 milioane lei în anul 2011.

Veniturile din oferta publică a acţiunilor statului la Transelectrica , ca şi cele venite de la speculatorii pe  produse structurate nu afost suficiente pentru a acoperi lipsa de interes generală a investitorilor pentru BVB.

Nu au fost suficient de eficiente nici măsurile luate de Bursă pentru stimularea activităţii market makerilor, extinderea sistemului de conturi globale şi a mecanismului fără prevalidare pe întreaga piaţă reglementată la vedere şi atragerea de noi instrumente financiare, potrivit BVB.

Cheltuielile cu salariile s-au redus cu 6%, până la 5,2 milioane lei. Astfel cheltuielile de exploatare au scăzut cu 12,1%, până la 13,5 milioane lei. Totuşi, asigurările şi protecţia socială au crescut din cauza contribuţiilor sociale aferente indemnizaţiilor achitate pentru restructurarea Consiliului de Administraţie.

Veniturile totale ale BVB au scăzut anul trecut cu 31%, până la 25,5 milioane lei, iar cheltuielile au coborât cu aproape 16%, la 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro).

Profitul din activitatea financiară înregistrat anul trecut, de puţin peste 6 milioane lei, este cu peste maimic decât în 2011. Atunci Bursa a încasat dividende de 8,2 milioane lei de la Depozitarul Central. Suma de la Depozitarul Central a inclus un dividend excepţional aferent anului 2007 şi un dividend aferent unui an 2010 cu rezultate bune influenţate de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea.

La finele anului trecut, Bursa avea active totale de aproape 98 milioane lei, față de 106,2 milioanele lei la sfârşitul precedentului exerciţiu financiar.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Totodată, prezenţe vizibile sunt SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia, care deţin tot câte 5% din titluri.

Fondul Proprietatea (FP) a rămas şi în 2012 cel mai tranzacţionat emitent, cu 46% din rulajul total, urmat de BRD (BRD) cu 8%, SIF Transilvania (SIF3) şi OMV Petrom (SNP) cu câte 7% din valoarea tranzacţionată totală şi SIF Moldova (SIF2) cu 6%.

Segmentul produselor structurate a înregistrat din nou în 2012 creşteri importante, atât la nivelul valorii totale a tranzacţiilor, până la 687,4 milioane lei (+57% față de 2011), cât şi ca medie zilnică a valorii tranzacţionate, care a atins 2,7 milioane lei (+60% faţă de anul precedent), şi ca volum (+118% vs. 2011)”, mai arată raportul BVB.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană: România continuă să înregistreze dezechilibre excesive
Comisia Europeană: România continuă să înregistreze dezechilibre excesive
Comisia Europeană a anunţat luni că a evaluat existenţa dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre UE selectate pentru analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă (RMA)......
ING Bank România a lansat asigurarea ING Salary Protect, pentru sprijin financiar în caz de șomaj, invaliditate sau concediu medical prelungit
ING Bank România a lansat asigurarea ING Salary Protect, pentru sprijin financiar în caz de șomaj, invaliditate sau concediu ...
ING Bank România a lansat în parteneriat cu NN România un nou produs disponibil 100% online: asigurarea ING Salary Protect. ...
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii IT&C din România, membru al grupului Deutsche Telekom AG, anunță ...
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Termocentrala Mintia, oprită definitiv primăvara trecută, va fi scoasă la licitație, iar cumpărătorul activelor va ...