Transgaz şi Petrom nu au putut salva Bursa. Profitul pe primul semnestru a scăzut la jumătate

S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB) a încheiat primele şase luni ale anului cu un profit net de 4,24 milioane lei, în scădere cu 44,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimis de companie pieţei cu acelaşi nume, pe care o administrează. BVB S.A. este listată pe această piaţă şi are aceleaşi obligaţii cu ale celorlalte companii.
Adrian N. Ionescu - lun, 12 aug. 2013, 06:39
Transgaz şi Petrom nu au putut salva Bursa. Profitul pe primul semnestru a scăzut la jumătate

Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este de 4,24 milioane de lei, „aproape de nivelul bugetat pentru anul 2013“, se spune în raportul companiei.

Nu au fost de ajuns banii încasaţi din găzduirea tranzacţiilor ofertei publice de vânzare a acţiunilor Transgaz, de către stat, şi a plasamentului privat, derulat de Fondul Proprietatea cu acţiuni ale OMV Petrom, astfel încât compania care administrează Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să repete profitul din prima jumătatea a anului trecut.

BVB a încheiat trimestrul al doilea al anului 2013 cu un rezultat operațional semnificativ îmbunătățit față de primele trei luni ale anului, în creștere cu 184,6% față trimestrul precedent, „oferta secundară de vânzare a 15% din Transgaz și plasamentul privat de acțiuni OMV Petrom derulat de Fondul Proprietatea, având o contribuție importantă în creșterea veniturilor din tranzacționare“, potrivit raportului.

Profitul operațional înregistrat în trimestrul 2 al anului 2013 s-a majorat până la un nivel de 1,89 mil.lei, în creștere cu 9,5% față de perioada aprilie-iunie 2012.

Veniturile din tranzacţionare au fost mai mici şi, de aceea, veniturile operaţionale ale BVB au înregistrat o scădere de 10,6% faţă de primul semestru al anului precedent, până la un nivel de 8,9 milioane lei.

Interesul mai scăzut pentru piaţa bucureşteană s-a manifestat şi prin scăderea numărului intermediarilor, a capitalizării unor emitenţi şi implicit a tarifelor de menţinere la cota bursei plătite de aceştia.

Absenţa unei conduceri stabile a condus şi la creşterea cheltuielilor din exploatare, cu 1,7% în primele şase luni ale anului faţă de perioada similară a anului 2012, în principal din cauza creşterii cheltuielilor cu personalul şi chiar dacă, în primele 6 luni din 2012, nu s-a cheltuit nimic cu directorul general.

Dividendele nete achitate în trimestrul 2 al anului 2013 de BVB către acționari s-au cifrat la suma de 5,84 milioane de lei.

Reevaluarea terenului deținut a determinat creșterea activelor imobilizate ale BVB cu circa 2,33 milioane de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...