Profitul CEZ a scăzut cu 32%, afectat de reducerea subvenţiilor pentru energiile regenerabile în România

Profitul CEZ AS, cea mai mare companie de utilităţi din Cehia, a scăzut cu 32% în trimestrul doi din acest an, din cauza scăderii preţului electricităţii şi a reducerii veniturilor la parcul eolian din România, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 12 aug. 2014, 09:54
Profitul CEZ a scăzut cu 32%, afectat de reducerea subvenţiilor pentru energiile regenerabile în România

În perioada aprilie-iunie 2014, profitul net a scăzut la 7,3 miliarde de coroane (351 milioane de dolari), de la 10,7 miliarde de coroane în perioada similară din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 7,5 miliarde de coroane. Guvernul ceh deţine 70% din acţiunile CEZ. Veniturile au înregistrat un declin de 9%, la 48,5 miliarde de coroane.

CEZ, la fel ca celelalte companii de utilităţi din Europa, este afectată de reducerea cererii şi scăderea preţului electricităţii. Reducerea subvenţiilor pentru energia regenerabilă în România, unde CEZ operează un parc eolian de 600 megavaţi, a erodat de asemenea câştigurile în în trimestrul doi din 2014. De la 1 iulie 2013, Guvernul României a decis să amâne până în 2017-2018 acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară şi microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, faţă de 6 certificate până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

‘Declinul câştigurilor reflectă înrăutăţirea condiţiilor în sectorul energetic european, scăderea preţului electricităţii şi iarna extrem de blândă’, a afirmat directorul general Daniel Benes.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 10%, la 18,7 miliarde de coroane, în timp ce analiştii se aşteptau la 17,7 miliarde de coroane. Compania intenţionează să-şi reducă costurile operaţionale cu 16% în următorii doi ani.

CEZ şi-a îmbunătăţit uşor ţinta de profit net din acest an la 29 miliarde de coroane, de la 27,5 miliarde de coroane prognozată anterior, dar şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare de 70,5 miliarde de coroane.

În România, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 1,1 miliarde de coroane în primul semestru din 2014, în timp ce în Cehia declinul a fost de 20%, la 23,1 miliarde de coroane.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...