1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Profitul CEZ a scăzut cu 32%, afectat de reducerea subvenţiilor pentru energiile regenerabile în România

Profitul CEZ AS, cea mai mare companie de utilităţi din Cehia, a scăzut cu 32% în trimestrul doi din acest an, din cauza scăderii preţului electricităţii şi a reducerii veniturilor la parcul eolian din România, transmite Bloomberg.

12 aug, 2014 | Agerpres

În perioada aprilie-iunie 2014, profitul net a scăzut la 7,3 miliarde de coroane (351 milioane de dolari), de la 10,7 miliarde de coroane în perioada similară din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 7,5 miliarde de coroane. Guvernul ceh deţine 70% din acţiunile CEZ. Veniturile au înregistrat un declin de 9%, la 48,5 miliarde de coroane.

CEZ, la fel ca celelalte companii de utilităţi din Europa, este afectată de reducerea cererii şi scăderea preţului electricităţii. Reducerea subvenţiilor pentru energia regenerabilă în România, unde CEZ operează un parc eolian de 600 megavaţi, a erodat de asemenea câştigurile în în trimestrul doi din 2014. De la 1 iulie 2013, Guvernul României a decis să amâne până în 2017-2018 acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară şi microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, faţă de 6 certificate până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

'Declinul câştigurilor reflectă înrăutăţirea condiţiilor în sectorul energetic european, scăderea preţului electricităţii şi iarna extrem de blândă', a afirmat directorul general Daniel Benes.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 10%, la 18,7 miliarde de coroane, în timp ce analiştii se aşteptau la 17,7 miliarde de coroane. Compania intenţionează să-şi reducă costurile operaţionale cu 16% în următorii doi ani.

CEZ şi-a îmbunătăţit uşor ţinta de profit net din acest an la 29 miliarde de coroane, de la 27,5 miliarde de coroane prognozată anterior, dar şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare de 70,5 miliarde de coroane.

În România, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 1,1 miliarde de coroane în primul semestru din 2014, în timp ce în Cehia declinul a fost de 20%, la 23,1 miliarde de coroane.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO