Profitul CEZ a scăzut cu 49% în ultimul trimestru al anului trecut

Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat, joi, că profitul său net a scăzut cu 49% în trimestrul patru al anului trecut, până la 3,5 miliarde de coroane (175 milioane dolari), în condiţiile în care compania a fost nevoită să reducă valoarea activelor sale din Cehia şi Bulgaria cu 2,2 miliarde de coroane, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 27 feb. 2014, 12:43

‘Principalul motiv al reducerii profitului este scăderea considerabilă a preţului energiei electrice din cauza sprijinului masiv pentru sursele de energie regenerabilă, precum şi stagnarea economică din Europa’, a declarat directorul general de la CEZ, Daniel Benes.

Pe ansamblul anului 2013, CEZ a înregistrat un profit net de 35,2 miliarde de coroane (1,408 miliarde euro), în scădere cu 12,3% comparativ cu 2012. Aceasta, în condiţiile în care compania a revizuit valoarea centralei sale de la Pocerady (Cehia), operaţiunile sale din Bulgaria şi parcul eolian de 600 MW din România, ţară care a redus subvenţiile pentru energia regenerabilă în luna iulie 2013. Parcul eolian din România primeşte în prezent doar un certificat verde pentru fiecare megawatt oră, în loc de două certificate anterior.

În 2014, CEZ şi-a fixat ţinte mai modeste, aşteptând un profit operaţional de 70,5 miliarde de coroane şi un profit net de 27,5 miliarde de coroane.

CEZ este cea mai mare companie de utilităţi din Cehia, iar acţionarul său majoritar este statul ceh care deţine 70% din acţiuni.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele opt companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...