Profitul CEZ s-a redus în primul trimestru din cauza scăderii preţurilor la electricitate

Economica.net
13 05. 2014
cez_81933400

În primele trei luni ale acestui an, grupul CEZ, compania controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a înregistrat un profit net de 9,91 miliarde coroane (497 milioane de dolari), faţă de un profit net de 17,9 miliarde coroane în perioada similară a anului trecut, sub estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg care mizau pe un profit de 11,3 miliarde de coroane.

De asemenea, veniturile trimestriale ale CEZ au scăzut cu 11% până la 53,16 miliarde de coroane, sub estimările analiştilor. Grupul a precizat că veniturile realizate pe piaţa din Cehia au scăzut cu 4,8 miliarde de coroane, din cauza reducerii vânzării şi producţiei de electricitate, în timp ce vânzările realizate în România au scăzut cu 1,2 miliarde de coroane ca urmare a reducerii veniturilor realizate de pe urma certificatelor verzi.

‘Rezultatele reflectă deteriorarea condiţiilor în sectorul energetic, scăderea preţurilor la electricitate şi stagnarea economică din Europa’, a declarat directorul general al CEZ, Daniel Benes, într-un comunicat de presă.

La fel ca şi alte companii europene de utilităţi, CEZ este afectată de scăderea cererii şi a preţurilor la electricitate. În plus, temperaturile peste medie din timpul iernii şi câştigul realizat în urmă cu un an de pe urma vânzării operaţiunilor din Albania au provocat scăderea profitului în primul trimestru.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

În România, la mijlocul anului trecut, Guvernul a decis să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. În replică, grupul ceh de utilităţi CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsură care ar putea costa compania cehă până la 66 milioane euro pe an.