Profitul Enel a crescut cu 9%, până la 5,19 miliarde de euro, în 2020

Profitul net din activităţi curente al grupului Enel a crescut anul trecut cu 9%, la 5,19 miliarde de euro, comparativ cu 4,76 miliarde de euro în anul precedent, potrivit unui comunicat al companiei italiene.
AGERPRES - vin, 19 mart. 2021, 11:33
Profitul Enel a crescut cu 9%, până la 5,19 miliarde de euro, în 2020

„Modificarea reflectă îmbunătăţirea profitului operaţional din activităţi curente, inclusiv o depreciere şi amortizare mai reduse pentru perioada respectivă, managementul financiar eficient, care a dus la o scădere a cheltuielilor financiare, precum şi o diminuare a participaţiilor minoritare”, se arată în comunicat.

Totodată, profitul net al grupului a fost în 2020 de 2,61 miliarde de euro, în creştere cu 20,1% faţă de anul anterior, când acesta a fost de 2,17 miliarde de euro, în principal ca urmare a creşterii valorii ajustate în 2019, pe fondul îmbunătăţirii managementului financiar şi al diminuării participaţiilor minoritare, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, veniturile grupului au fost anul trecut de 64,98 miliarde de euro, mai mici cu 19,1% faţă de 2019, când erau 80,32 miliarde de euro.

„Modificarea este atribuită în primul rând pieţelor utilizatorilor finali ca urmare a scăderii vânzărilor de gaze şi electricitate în Italia şi Spania, reflectând în principal impactul pandemiei COVID-19 asupra activităţilor de producţie termică şi trading din Italia, ca urmare a scăderii activităţilor de tranzacţionare şi a evoluţiilor negative ale cursului de schimb valutar din America Latină”, se mai spune în comunicat.

Potrivit rezultatelor grupului, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare – EBITDA din activităţi curente a fost anul trecut de 17,94 miliarde de euro, în creştere cu 0,2% faţă de 17,9 miliarde de euro în 2019. Reprezentanţii grupului susţin că uşoara creştere înregistrată s-a datorat impactului pozitiv al activităţii de producţie, în principal a Enel Green Power, care a compensat evoluţiile negative în ceea ce priveşte linia de Infrastructură şi Reţele şi pe pieţele utilizatorilor finali.

Totodată, datoria financiară netă a grupului a fost anul trecut de 45,41 miliarde de euro, în creştere cu 0,5% faţă de 2019, majorarea fiind datorată investiţiilor din această perioadă şi achiziţionării de participaţii suplimentare în capitalul social al Enel Americas şi Enel Chile. De asemenea, cheltuielile de capital ale grupului au sporit cu 2,5%, la 10,19 miliarde de euro.

„Creşterea se datorează în principal creşterii cheltuielilor de capital ale Enel Green Power, ale liniei de Infrastructură şi Reţele şi ale Enel X”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit grupului, dividendul total propus pentru întregul exerciţiu financiar 2020 este egal cu 0,358 euro pe acţiune (din care 0,175 euro pe acţiune a fost deja achitată ca plată intermediară în ianuarie 2021) în creştere cu 9,1% comparativ cu dividendul total de 0,328 euro pe acţiune recunoscut pentru întregul exerciţiu financiar 2019

„Rezultatele Enel pentru 2020 subliniază angajamentul puternic al Grupului faţă de creşterea sustenabilă, după cum demonstrează cele peste 10 miliarde de euro investite în cursul anului. (…) În 2021, în conformitate cu Planul strategic şi obiectivele de decarbonizare şi de digitalizare incluse în acesta, planificăm să accelerăm investiţiile în surse regenerabile, în îmbunătăţirea calităţii şi rezilienţei reţelelor şi în electrificarea consumului”, a declarat Francesco Starace, CEO al Grupului Enel.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...