1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Criză la Gazprom: Profitul a scăzut cu 70%, în 2014

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunţat luni că profitul său net, calculat potrivit standardelor de contabilitate ruseşti, a scăzut anul trecut cu 70% până la 189 miliarde de ruble (3,3 miliarde de dolari) din cauza evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb, transmite Reuters.

31 mar, 2015 | Agerpres

Gazprom a precizat că aceste cifre se referă doar la rezultatele firmei mamă şi nu includ profiturile realizate de subsidiarele sale precum producătorul de petrol Gazprom Neft sau divizia de producţie a energiei electrice. Gazprom utilizează cifra de profit drept bază pentru calcularea dividendelor. În mod normal Gazprom alocă 25% din profitul intern pentru plata dividendelor, ceea ce înseamnă că pentru 2014 Gazprom va plăti un dividend de două ruble pe acţiune comparativ cu 7,2 ruble pe acţiune în 2013, scrie Agerpres.

De asemenea, Gazprom a anunţat că a plătit 56,12 miliarde de ruble (aproximativ un miliarde de dolari) pentru a achiziţiona un pachet de 50% din acţiunile proiectului gazoductului South Stream, la care Rusia a renunţat la finele anului trecut. Această conductă era destinată să transporte gaze naturale din Rusia în Europa, ocolind însă Ucraina. Cu toate acestea, în luna decembrie 2014 Moscova a decis să abandoneze proiectul South Stream optând pentru un proiect alternativ care prevede construirea unei noi conducte spre Turcia.

Gazprom, care deţinea deja 50% din acţiunile South Stream, a precizat că a preluat şi participaţia de 20% a firmei Eni la consorţiul South Stream Transport BV, pentru 22,42 miliarde ruble (388 milioane de dolari), pachetul de 15% al Wintershall pentru 16,85 miliarde ruble şi participaţia similară a EDF pentru 16,82 miliarde ruble.

Anul trecut, exporturile spre Europa ale Gazprom au scăzut până la 146,6 miliarde metri cubi de gaze naturale. Germania şi-a păstrat poziţia de cel mai mare importator de gaze naturale ruseşti în 2014, chiar dacă Gazprom şi-a redus livrările spre cea mai mare economie europeană cu 3,7% până la 38,7 miliarde metri cubi. Turcia a devenit al doilea mare client european al Gazprom, după o creştere de 2,3% a exporturilor până la 27,3 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO