1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Profitul Gazprom a scăzut cu 7%, în 2013

Grupul energetic rus Gazprom a anunţat marţi că în 2013 profitul său net a scăzut cu 7% până la 1.139 miliarde ruble (35,7 miliarde de dolari sau 23 miliarde de euro), pe fondul deprecierii rublei, dar şi al scăderii vânzărilor de gaze în fosta URSS din cauza tensiunilor cu Ucraina, transmite Reuters.

29 apr, 2014 | Agerpres

Este al doilea an consecutiv în care profitul Gazprom, companie controlată de statul rus, este în scădere. Unul dintre motive este creşterea cu 5% a cheltuielilor din exploatare, până la 3.600 miliarde de ruble (72 miliarde de euro).

În schimb, cifra de afaceri a Gazprom a crescut cu 10% anul trecut până la 5.249 miliarde ruble (105 miliarde de euro) susţinută de o majorare de 15% a vânzărilor de gaze spre Europa până la 1.683 miliarde de ruble (33,9 miliarde de euro). Au crescut şi vânzările de gaze ale Gazprom în Rusia, cu 4% până la 794 miliarde ruble (16 miliarde de euro). Însă vânzările spre fosta URSS, dintre care cele spre Ucraina reprezintă cea mai mare parte, au scăzut cu 21% în ritm anual până la 420 miliarde ruble (8,5 miliarde de euro).

În ceea ce priveşte perspectivele pentru acest an, Gazprom a estimat că orice extindere a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza situaţiei din Ucraina ar putea avea consecinţe negative pentru afacerile şi acţiunile sale. De asemenea, Gazprom a avertizat că dezacordurile cu Kievul pe tema preţului gazelor naturale ar putea conduce la întreruperea exporturile sale spre Europa via conductele care traversează Ucraina.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO