Profitul Halliburton a scăzut cu 93%, din cauza declinului la preţul ţiţeiului şi al activităţilor de forare

Profitul Halliburton, al doilea grup de servicii petroliere pe plan mondial, a scăzut cu 93% în trimestrul doi din 2015, din cauza declinului preţului la ţiţei şi al activităţilor de forare, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - lun, 20 iul. 2015, 13:04
Profitul Halliburton a scăzut cu 93%, din cauza declinului la preţul ţiţeiului şi al activităţilor de forare

Profitul Halliburton a scăzut la 53 de milioane de dolari, sau 0,06 dolari pe acţiune, faţă de 775 milioane de dolari, sau 0,91 dolari pe acţiune, în trimestrul II din 2014. Şi veniturile au înregistrat un declin de 26,5% în perioada aprilie – iunie 2015, la 5,92 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor, de 5,83 miliarde de dolari. În trimestrul II din 2014 venitul s-a situat la 8,05 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Câştigurile, ajustate pentru costurile legate de deprecieri de active, fuziuni şi achiziţii, s-au ridicat la 0,44 dolari pe acţiune, depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la 0,29 dolari pe acţiune.

În aprilie, Halliburton a anunţat că va renunţa la aproximativ 9.000 de angajaţi – peste 10% din totalul forţei sale de muncă – în următoarele şase luni şi ia în considerare noi măsuri de reducere a costurilor, din cauza declinului la preţul ţiţeiului şi al activităţilor de forare.

Luni, în predeschiderea şedinţei Bursei de la New York, acţiunile Halliburton au urcat cu 3,3%, la 1,31 dolari.

Directorul general Dave Lesar şi-a afirmat angajamentul faţă de achiziţionarea rivalei Baker Hughes, pentru 35 miliarde de dolari, în numerar şi acţiuni, a doua mare tranzacţie din sectorul energetic. În urma acordului dintre Halliburton şi Baker Hughes, care ar urma să se finalizeze până la 1 decembrie, sunt aşteptate sinergii de aproape două miliarde de dolari.

Tranzacţia va crea un gigant în sectorul serviciilor de forare, logistică şi excavaţii, evaluat la 67 miliarde de dolari şi cu peste 136.000 de angajaţi. Totuşi, entitatea combinată ar avea doar jumătate din mărimea liderului din această industrie, Schlumberger, care are o capitalizare bursieră de 125 miliarde de dolari.

Din iunie 2014, preţul la ţiţei a scăzut cu o treime, reducând cererea pentru servicii de forare şi ducând la scăderea acţiunilor companiilor energetice. Aceste evoluţii au determinat directorii şi bancherii să caute oportunităţi de achiziţii.

Fuziunea între al doilea şi al treilea grup de servicii petroliere le-ar putea permite celor două companii să facă faţă mai bine turbulenţelor şi să reziste presiunilor venite din partea producătorilor de ţiţei pentru a reduce preţurile.

Luni, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august era în scădere cu 0,41 dolari, până la 57,10 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) era în scădere cu 0,02 dolari, până la 50,89 dolari.

Halliburton, companie prezentă şi în România, se aşteaptă la marje mai ridicate de profit în acest trimestru, în America de Nord, datorită activităţii solide de forare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...