Profitul HP a scăzut cu 32% în primele trei luni, la 1 mld. dolari

Grupul american Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producător de computere personale din lume, a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 1,08 miliarde de dolari, în scădere cu 32%, însă estimările prezentate de companie au depăşit aşteptările analiştilor.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 08:12
Profitul HP a scăzut cu 32% în primele trei luni, la 1 mld. dolari

Veniturile HP în perioada ianuarie-martie, al doilea trimestru al anului fiscal 2012-2013, au coborât cu 10%, la 27,6 miliarde de dolari, uşor sub media estimărilor analiştilor, potrivit Bloomberg.

HP anticipează un profit ajustat de 84-87 cenţi pe acţiune pentru următorul trimestru fiscal, care ar depăşi estimările analiştilor. Acţiunile companiei au crescut cu până la 14% în prelungirea şedinţei de tranzacţionare de miercuri la New York.

Compania derulează un program de redresare care presupune restructurarea a 29.000 de locuri de muncă până la sfârşitul anului fiscal 2013-2014, cu scopul de a reduce costurile cu până la 3,5 miliarde de dolari pe an şi de a consolida profitabilitatea pe fondul scăderii cererii pentru PC-uri.

Directorul general al HP, Meg Whitman, a reuşit să scadă cheltuielile cu 8,8% şi a crescut marja de profit a diviziei de echipamente de printare, însă vânzările continuă să evolueze slab.

Acţiunile HP au crescut cu 49% de la începutul acestui an, faţă de un câştig de 16% pentu indicele Standard & Poor’s 500 al bursei de la New York.

Vânzările diviziei de PC-uri au scăzut cu 20% în primul trimestru, la 7,58 miliarde de dolari. În aceeaşi perioadă, piaţa PC-urilor a coborât la nviel global cu 14%, cel mai abrupt declin înregistrat din 1994, potrivit datelor IDC.

Grupul american Dell, care se pregăteşte să se delisteze de la bursă într-o tranzacţie de 24,4 miliarde de dolari, a redus agresiv preţurile PC-urilor pentru a câştiga cotă de piaţă. Dell a câştigat teren faţă de HP şi pe segmentul serverelor.

Whitman a declarat că nu doreşte să intre într-un război al preţurilor cu Dell.

„Aţi văzut cum unul dintre concurenţii noştri, Dell, şi-a prăbuşit profitul. Poate că asta se face atunci când vrei să te delistezi de la bursă. Suntem aici pentru a pregăti această companie pe termen lung, nu doar pentru a supravieţui în acest an”, a comentat Whitman odată cu prezentarea rezultatelor HP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...