1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Profitul Hyundai afectat de aprecierea monedei sud-coreene

Cel mai mare constructor auto sud-coreean, Hyundai Motor, a anunţat joi că în 2013 a înregistrat un profit net de 8.990 miliarde woni (8,38 miliarde de dolari), cu 0,7% mai puţin faţă de profitul net record înregistrat în 2012, transmite EFE.

23 ian, 2014 | Agerpres

În schimb, cifra de afaceri a Hyundai Motor a crescut anul trecut cu 3,4%, până la 87.300 miliarde woni (81,3 miliarde de dolari), în condiţiile în care numărul autovehiculelor vândute a crescut cu 5,2% în ritm anual până la 4,62 milioane unităţi.

'Scăderea profitului reflectă vânzările interne în scădere, precum şi deprecierea yenului japonez care a afectat competitivitatea de preţ peste hotare', a informat compania într-un comunicat.

Hyundai concurează în mod direct cu constructori auto japonezi precum Toyota şi Honda, care au profitat anul trecut de deprecierea yenului care a făcut maşinile lor mai ieftine pe pieţele globale. În schimb, moneda sud-coreeană (won) este în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani atât în raport cu dolarul american cât şi cu yenul japonez iar mulţi analişti estimează că tendinţa de apreciere va continua.

Un won puternic reduce competitivitatea marilor exportatori sud-coreeni precum Samsung şi Hyundai şi scade valoarea câştigurilor realizate de aceştia peste hotare în momentul repatrierii. Hyundai împreună cu firma afiliată Kia formează al cincilea constructor auto mondial.

La începutul acestei luni, preşedintele Hyundai Motor Group, Chung Mong-koo, anunţa că pentru acest an grupul estimează că va vinde 7,86 milioane autovehicule, în creştere cu 3,9% comparativ cu 2013, acesta urmând să fie cel mai mic ritm de creştere înregistrată după 2003.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO