Profitul KazMunaiGaz EP a crescut 21%, în urma devalorizării monedei naţionale din Kazahstan

Profitul net al companiei petroliere KazMunaiGaz Exploration and Production (KMG EP) a crescut cu 21% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, în principal în urma câştigurilor valutare semnificative rezultate în urma devalorizării monedei naţionale din Kazahstan, tenge, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 08:56
Profitul KazMunaiGaz EP a crescut 21%, în urma devalorizării monedei naţionale din Kazahstan

KMG EP, divizia listată la Londra a companiei de stat KazMunaiGaz – proprietarul KMG International NV (Rompetrol Group) – operează unele din cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze naturale din lume.

În primul semestru din 2014 profitul net a ajuns la 210,3 miliarde tenge (1,193 miliarde de dolari), la venituri de 464,4 miliarde tenge (2,635 miliarde de dolari).

Kazahstan, cea mai mare economie din Asia Centrală şi al doilea mare producător din fosta Uniune Sovietică după Rusia, şi-a devalorizat moneda cu 19% în februarie, pentru a atenua presiunile speculative asupra pieţei valutare interne şi pentru a sprijini exporturile ţării de materii prime.

Cheltuielile de capital au urcat în primele şase luni din acest an cu 12%, până la 58 miliarde tenge (329 milioane de dolari), comparativ cu perioada similară din 2013, în urma majorării producţiei la zăcământul OzenMunaiGas, din vestul ţării.

În primele şase luni ale acestui an, preţul mediu al barilului de ţiţei Brent a fost de 108,9 dolari, cu 1% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut.

În primul semestru din 2014 producţia de petrol s-a situat la 6,106 milioane tone (250.000 de barili pe zi), în creştere cu 0,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În 2013, producţia KazMunaiGas Exploration and Production a urcat cu 2%, la 12,4 milioane tone.

În mai, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung atribuit KMG International NV (Rompetrol Group) la ‘B plus’, cu perspectivă stabilă.

Ratingul reflectă dependenţa puternică a KMGI de sprijinul financiar al companiei mamă JSC National Company KazMunaiGas. KMGI intenţionează să reachiziţioneze aproximativ 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare S.A.de la Guvernul român în 2014 pentru 200 milioane de dolari. Fitch estimează că firma va finanţa tranzacţia printr-un împrumut de la acţionarul său, demonstrând şi mai mult sprijinul companiei mamă.

KMGI se va concentra pe piaţa din România, unde intenţionează să deschidă 96 de benzinării până în 2017.

KMGI intenţionează să-şi majoreze cota de piaţă în România, de la aproximativ 25% în prezent, iar Fitch apreciază că firma va avea beneficii în urma majorării cotei de piaţă în România.

KMG Internaţional operează peste 1.100 de puncte de distribuţie a carburanţilor în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, sub mărcile Rompetrol şi Dyneff. De asemenea, Grupul deţine rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...