Profitul Metro AG a scăzut cu 16% în trimestrul IV 2013, la 1,07 mld. euro, sub estimările analiştilor

Conducerea Metro AG speră că stabilizarea mediului economic şi a ratelor de schimb să ajute la majorarea profitului în acest an, după ce retailerul german a raportat câştiguri sub estimările analiştilor în trimestrul patru din 2013, în urma vânzării lanţului de supermarketuri Real în Europa de Est, a veniturilor imobiliare mai scăzute şi a aprecierii euro, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 09:39
Profitul Metro AG a scăzut cu 16% în trimestrul IV 2013, la 1,07 mld. euro, sub estimările analiştilor

În perioada octombrie-decembrie 2013, profitul înainte de taxe, dobânzi şi elemente excepţionale a scăzut cu 16%, la 1,07 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 1,08 miliarde de euro. Câştigurile au fost afectate de aprecierea euro şi a veniturilor mai scăzute la divizia de produse electronice Media-Saturn.

Compania se aşteaptă ca, în urma stabilizării mediului economic şi a ratelor de schimb, să obţină un profit înainte de taxe, dobânzi şi elemente excepţionale de 1,75 miliarde de euro în anul financiar 2013/2014.

Luni, acţiunile Metro au scăzut cu 0,8%, la 31,65 euro, la bursa de la Frankfurt. În ultimele 12 luni, titlurile companiei au înregistrat o creştere de 29%.

Luna trecută, Metro a anunţat scăderea vânzărilor cu 3,3% în ultimul trimestru din 2013, tranzacţiile înregistrate în perioada Crăciunului fiind sub aşteptări, iar fluctuaţiile de schimb valutar au afectat câştigurile grupului german.

Declinul ‘a fost cauzat în principal de efectele valutare negative în multe zone din Europa de Est şi Asia”, precum şi în urma pierderii veniturilor de la supermarketurile Real, vândute recent în Rusia, România şi Ucraina şi a lanţului Media Markt în China’, se arată într-o declaraţie a Metro.

Dacă nu se ţine cont de efectele valutare şi vânzarea unor active non-core, vânzările au urcat cu 1,1%, la 18,7 miliarde de euro (25,57 miliarde de dolari.

Divizia de Cash & Carry, care reprezintă aproape jumătate din vânzările grupului, a raportat un avans al vânzărilor de 0,9%, la 8,5 miliarde de euro, datorită majorării consumului în Germania şi în alte pieţe din Europa Occidentală.

Compania germană şi-a redus activitatea şi costurile, pentru a reveni pe profit, anunţând în decembrie că se va concentra pe un management strict al costurilor, deoarece cumpărătorii continuă să-şi reducă cheltuielile în Europa.

Şeful Metro şi-a exprimat încrederea că, în anul financiar 2013/2014, compania va relua plata dividendelor, întreruptă după anunţarea unor pierderi de 71 de milioane de euro în primele nouă luni din 2013.

Metro se aşteaptă la o creştere uşoară a vânzărilor în următorul an financiar, în timp ce profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT), înainte de elementele excepţionale, ar trebui să depăşească nivelul prevăzut pentru anul financiar 2012 – 2013, de 1,7 miliarde de euro

Metro, al patrulea grup de distribuţie din Europa, are peste 700 de magazine Cash & Carry în 29 de ţări, iar divizia din Rusia este responsabilă pentru aproape jumătate din vânzările grupului. Grupul Metro a intrat pe piaţa din Rusia în anul 2001, iar în prezent aceasta este a treia mare piaţă pentru operaţiunile Cash & Carry ale Metro, după Germania şi Franţa, cu vânzări de 4,1 miliarde de euro în 2012.

Metro are aproximativ 70 de magazine Cash & Carry engros în Rusia, iar principalii rivali ai grupului german pe piaţa din Rusia sunt X5, Magnit şi grupul francez Auchan. Luna trecută, Metro şi-a anunţat intenţia de a vinde un sfert din acţiunile diviziei sale Cash & Carry din Rusia, în cadrul unei oferte publice iniţiale (IPO) ce va fi derulată în prima jumătate a acestui an. Analiştii estimează că valoarea operaţiunilor din Rusia ale Metro se situează între 4 şi 7,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că sumele rezultate de pe urma listării a 25% din acţiuni ar putea să se ridice la cel puţin un miliard de euro.

Metro Group este una dintre cele mai mari şi mai extinse companii de retail din lume. Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...