Profitul Mol s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013

Profitul neajustat al grupului energetic Mol Nyrt s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013, confirmând estimările analiştilor privind mediul economic slab în sectorul de rafinare, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 09:29
Profitul Mol s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013

Profitul net neajustat al Mol a scăzut în perioada octombrie – decembrie 2013 la 4,86 miliarde de forinţi (21,5 milioane de dolari), comparativ cu un câştig de 9,5 miliarde de forinţi în perioada similară din 2012, în principal ca urmare a declinului producţiei pe segmentul downstream.

Profitul operaţional ajustat a scăzut din cauza cererii mai reduse de combustibil şi a ratelor de schimb nefavorabil. În trimestrul patru din 2013, profitul ajustat înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost de 122 miliarde de forinţi, în scădere cu 12% faţă de perioada similară din 2012, dar peste estimările analiştilor, de 102,8 miliarde de forinţi.

Revizuirea activelor de la divizia upstream din Siria şi problemele din Croaţia au dus la reducerea profitului raportat înainte de dobânzi şi taxe cu 50 miliarde de forinţi.

Luni, acţiunile Mol au închis în creştere cu 1,8%, la 13,59 forinţi, la bursa de la Budapesta.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud – Est, dintre care 143 în România.

Mol operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 de kilometri în Ungaria. Grupul Mol activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul ţării, dintre care unul a fost ratificat de Guvernul României.

Te-ar mai putea interesa și
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu 6,8%, până la 27,47 milioane tone, de la 25,71 milioane tone în sezonul......
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...
Telemunca a devenit un drept protejat de lege în Țările de Jos
Telemunca a devenit un drept protejat de lege în Țările de Jos
Parlamentul din Ţările de Jos a aprobat un act legislativ conform căruia munca de acasă a devenit un drept legal, astfel ...
Klaus Iohannis: Nu accept un experiment de austeritate pentru România
Klaus Iohannis: Nu accept un experiment de austeritate pentru România
Președintele României Klaus Iohannis a susținut astăzi, începând de la ora 18.00, o conferință de presă la Palatul ...