Profitul Mol s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013

Profitul neajustat al grupului energetic Mol Nyrt s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013, confirmând estimările analiştilor privind mediul economic slab în sectorul de rafinare, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 09:29
Profitul Mol s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013

Profitul net neajustat al Mol a scăzut în perioada octombrie – decembrie 2013 la 4,86 miliarde de forinţi (21,5 milioane de dolari), comparativ cu un câştig de 9,5 miliarde de forinţi în perioada similară din 2012, în principal ca urmare a declinului producţiei pe segmentul downstream.

Profitul operaţional ajustat a scăzut din cauza cererii mai reduse de combustibil şi a ratelor de schimb nefavorabil. În trimestrul patru din 2013, profitul ajustat înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost de 122 miliarde de forinţi, în scădere cu 12% faţă de perioada similară din 2012, dar peste estimările analiştilor, de 102,8 miliarde de forinţi.

Revizuirea activelor de la divizia upstream din Siria şi problemele din Croaţia au dus la reducerea profitului raportat înainte de dobânzi şi taxe cu 50 miliarde de forinţi.

Luni, acţiunile Mol au închis în creştere cu 1,8%, la 13,59 forinţi, la bursa de la Budapesta.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud – Est, dintre care 143 în România.

Mol operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 de kilometri în Ungaria. Grupul Mol activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul ţării, dintre care unul a fost ratificat de Guvernul României.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...