Profitul net al Alro a crescut de aproape trei ori în primul trimestru din 2017

Compania Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, a anunţat un profit net de 78 milioane de lei în primul trimestru din 2017, în creştere de aproape trei ori comparativ cu perioada similară a anului trecut, când profitul net s-a situat la 27 milioane lei.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 08:18
Profitul net al Alro a crescut de aproape trei ori în primul trimestru din 2017

Profit net ajustat a fost de 93 milioane lei, de aproape 2,3 ori mai mare decât cel înregistrat în T1 2016, când s-a cifrat la 41 milioane lei.

Cifră de afaceri a companiei a urcat la 634 milioane lei, faţă de 564 milioane lei în T1 2016, în creştere cu 12%, iar profitul operaţional EBIT a crescut la 104 milioane lei, de 4,6 ori mai mare faţă de un indicator EBIT de 23 milioane lei în T1 2016.

‘În primul trimestru al anului 2017, Alro a realizat o performanţă semnificativă atât din punct de vedere operaţional cât şi financiar, urmând strategia companiei pe termen lung, cea de creştere a producţiei şi vânzărilor de produse cu valoare adaugată, precum şi valorizând condiţiile de piaţă mai favorabile decât în perioada similară a anului precedent. Marjele de profitabilitate au crescut vizibil, la fel şi abilitatea companiei de a genera lichiditate. Am realizat deja o parte semnificativă a profitului net bugetat pentru anul în curs, iar condiţiile actuale de piaţă ne fac să fim încrezători privind restul anului’, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Anul 2017 a debutat cu o continuare a trendului ascendent al cotaţiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME), început în a doua parte a anului 2016, susţinut fiind de evenimente care indică scăderea ritmului de creştere a ofertei globale de aluminiu, din mai multe părţi ale lumii (cum ar fi SUA sau Australia), dar în special din China. Astfel, media LME în perioada ianuarie-martie 2017 a fost de 1.851 dolari/ tonă, cu peste 300 dolari/tonă mai mare decât media aceleiaşi perioade din 2016, de 1.516 dolari/tonă.

În T1 2017, veniturile din vânzările de aluminiu primar au crescut cu 9% faţă de perioada similară a anului 2016, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au înregistrat o creştere şi mai accentuată, de 16%, în linie cu strategia companiei pe termen mediu şi lung, a precizat Alro.

Această evoluţie pozitivă a fost susţinută de creşterea preţului aluminiului pe piaţa internaţională (+22% faţă de T1 2016), de aprecierea dolarului faţă de leu (cu 4,2% faţă de media din T1 2016) şi de îmbunătăţirea structurii vânzărilor, factori care au compensat scăderea nivelului primelor pentru produsele din aluminiu.

În privinţa investiţiilor, în T1 2017 Alro a cheltuit 31 milioane lei, faţă de aproximativ 18 milioane lei în T1 2016, destinaţiile principale fiind investiţiile co-finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională, recondiţionarea cuvelor de electroliză şi alte lucrări de întreţinere şi îmbunătăţire a echipamentelor existente.

Compania a precizat că va accelera anul acesta investiţiile pentru modernizarea tehnologică şi creşterea eficienţei operaţionale, conform bugetului aprobat de 41 milioane dolari pentru 2017.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro Slatina este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), cu o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia şi România). Compania exportă şi în SUA şi Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Energiei se „îngrașă”: Vor fi angajați 60 de oameni, pentru a se ocupa de proiectele cu bani europeni, schema de personal ajunge la aproape 400 de posturi
Ministerul Energiei se „îngrașă”: Vor fi angajați 60 de oameni, pentru a se ocupa de proiectele cu bani europeni, ...
Ministerul Energiei arată că are nevoie de 60 de oameni în plus, în special pentru a se ocupa de proiectele finanțate cu bani europeni și a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru......
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale ...
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties cumpără clădirea Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro
One United Properties a finalizat achiziția clădirii de birouri Eliade Tower cu 9,5 milioane de euro, a anunțat compania. ...
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată
Ciucă, despre majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale: Decizia a fost luată în coaliţie. Varianta privind stabilirea ...
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, chestionat despre amendamentul depus de senatorii din coaliţie privind creşterea ...