Profitul net al EDP Renewebles a crescut cu 17% în 2020

Ion Dobreanu - mar, 02 mart. 2021, 18:03
Profitul net al EDP Renewebles a crescut cu 17% în 2020

Compania EDP Renewables (Euronext: EDPR), lider global în sectorul energiei regenerabile și al treilea producător mondial de energie eoliană, a raportat un profit net de 556 de milioane de euro la sfârșitul anului 2020, în creștere cu 17% față de 2019, când profitul realizat a fost de 475 de milioane de euro.

La sfârșitul anului 2020, compania gestiona un portofoliu de active operaționale cu o capacitate totală de 12,2 GW, din care 11,5 GW sunt consolidate integral și 669 MW sunt consolidate pe capital propriu (Spania, Portugalia, SUA și în offshore).
Pe parcursul întregului an, EDPR și-a mărit capacitatea cu 1.580 MW, inclusiv cu cei 486 MW din achiziționarea diviziei de regenerabile de la Viesgo. În această perioadă, compania a continuat să își implementeze cu succes strategia de rotație, încheind vânzarea întregii participații în parcul eolian Babilonia de 137 MW, a 237 MW într-un portofoliu spaniol, a 80% dintr-un portofoliu de 563 MW în SUA (din care 200 MW vor deveni operaționali în 2021) și a unui parc eolian de 102 MW tip „Build and Transfer” (Construiește și Transfer) în SUA. În total, începând din decembrie 2020, variația netă a portofoliului consolidat al EDPR a reflectat o creștere de 806 MW.

În decembrie 2020, EDPR avea în construcție 2,4 GW capacitate de producție, din care 1.648 MW erau din energia eoliană pe uscat, alți 404 MW erau din energia solară fotovoltaică și 311 MW erau din proiecte offshore deținute prin capital propriu.
În această perioadă, EDPR a produs 28,5 TWh de energie electrică verde, evitând astfel emisia în atmosferă a 18 milioane de tone de CO₂. Electricitatea produsă a fost cu 5% mai mică decât anul precedent, în conformitate cu o capacitate medie instalată mai mică rezultată din executarea strategiei EDPR de optimizare a portofoliului prin vânzare.

Rezultate financiare

EDPR a raportat venituri totale de 1,731 de miliarde de euro în 2020, în scădere cu 5% ca urmare a resurselor eoliene mai mici și a impactului negativ al diferențelor de curs valutar, care nu au fost compensate prin prețuri de vânzare mai mari. Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 498 de milioane de euro (comparativ cu 400 de milioane de euro în 2019), performanța interanuală reflectând câștiguri de 443 de milioane de euro aferente tranzacțiilor de vânzare încheiate la sfârșitul anului în SUA și Spania, împreună cu tranzacțiile offshore, și anume participațiile vândute în cadrul asocierii (joint-venture) offshore cu ENGIE, conform acordului semnat în ianuarie 2020.

Atât rezultatul EBITDA (profit operațional înainte de plata dobânzilor, a taxelor, depreciere și amortizare) cât și cel EBIT (profitul înainte de plata dobânzilor si impozitului) au fost similare de la an la an. EBITDA a ajuns la 1,655 de miliarde de euro, în timp ce EBIT a fost de 1,054 de miliarde de euro. Cheltuielile financiare nete au scăzut cu 64 de milioane de euro, până la 285 de milioane de euro, din cauza datoriei mai mici și a costului mediu mai mic al datoriei în perioada respectivă (3,5% față de 4,0% în 2019).

La sfârșitul anului 2020, datoria netă a companiei a totalizat 3,443 miliarde de euro (+640 milioane de euro față de decembrie 2019), reflectând pe de o parte numerarul generat de active și, pe de altă parte, investițiile din perioada respectivă, inclusiv achiziția Viesgo și diferența valutară.

Despre EDP Renewables (EDPR)

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul trei în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Datorită sistemului de dezvoltare durabil, activelor de primă clasă și nivelului de productivitate care a propulsat-o în poziția de lider de piață, EDPR a trecut în ultimii ani printr-un proces de dezvoltare excepțional și este prezentă în acest moment pe 14 piețe internaționale (Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Franța, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și SUA).

EDPR se angajează să promoveze progresele sociale în ceea ce privește sustenabilitatea și integrarea. Acest lucru este reflectat de includerea companiei în indicele Bloomberg Gender Equality și de faptul că a fost certificată ca Top Employer 2020 în Europa (Spania, Italia, Franța, România, Portugalia și Regatul Unit), ambele recunoscând politicile sale centrate pe angajați.

Energias de Portugal, S.A. („EDP“), acționarul principal al EDPR, este o companie producătoare de energie la nivel mondial și un lider în ceea ce privește crearea de valoare, inovații și durabilitate. EDP a fost inclusă în indicele Dow Jones Sustainability Index timp de 13 ani la rând.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...