Profitul net al grupului Enel a scăzut cu 16,1% în primele nouă luni ale anului

Grupul italian de utilităţi Enel a obţinut, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 2,335 miliarde de euro, în scădere cu 16,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 13:55
Profitul net al grupului Enel a scăzut cu 16,1% în primele nouă luni ale anului

Veniturile au fost mai mici cu 4,4%, până la 59,149 miliarde de euro, iar EBITDA a ajuns la 12,187 miliarde de euro în scădere cu 4,3%. De asemenea, valoarea indicatorului EBIT a coborât cu 8,6%, până la 7,487 miliarde de euro.

În schimb, datoria financiară netă a grupului a crescut cu 2,4%, ajungând la 43,990 miliarde de euro.

‘Rezultatele înregistrate în primele nouă luni ale lui 2013 reflectă atât acţiunile de economisire întreprinse de management – în această perioadă am atins ţinta pentru întregul an, cât şi optimizarea investiţiilor. Aceste rezultate se datorează şi creşterii de pe pieţele emergente. Astfel, putem confirma ţintele pentru întregul an referitoare la EBITDA şi profitul curent net, anunţate deja pieţei’, a declarat Fulvio Conti, directorul general al Enel, citat în comunicat.

‘În plus, vânzările de active realizate deja şi cele anunţate, alături de emiterea a peste jumătate din instrumentele financiare hibrid anunţate anterior, au accelerat semnificativ consolidarea poziţiei financiare a grupului şi ne vor permite să îmbunătăţim ţinta de 42 miliarde de euro pentru datoria financiară netă, stabilită iniţial pentru 2013’, a adăugat Conti.

Electricitatea vândută de grupul Enel către consumatorii finali în primele nouă luni ale lui 2013 a fost de 221,5 TWh, în scădere cu 17,1 TWh (-7,2%) comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012. Scăderea este datorată vânzărilor reduse în Italia (-8,2 TWh) şi în străinătate (-8,9 TWh), în special datorită operaţiunilor din Peninsula Iberică (-5,5 TWh) şi din Franţa (-3,8 TWh).

În Franţa scăderea este atribuită diminuării capacităţii disponibile în urma retragerii grupului din proiectul Flamanville 3 la sfârşitul lui 2012. Aceşti factori negativi au fost doar parţial compensaţi de vânzări mai mari în America Latină (+1,3 TWh), în special în Brazilia şi în Chile.

Vânzările de gaze naturale către consumatorii finali s-au ridicat la 6,1 miliarde metri cubi (2,9 miliarde metri cubi în Italia şi 3,2 miliarde metri cubi în Peninsulă Iberică), o scădere uşoară de 0,1 miliarde metri cubi în perioada similară din 2012 (-1,6%), scădere atribuită în special vânzărilor de gaze naturale în Italia.

Electricitatea netă generată de grupul Enel în primele nouă luni ale lui 2013 a fost de 213,9 TWh (-4,7% faţă de 224,4 TWh în primele nouă luni ale anului anterior), din care 55,3 TWh în Italia şi 158,6 TWh în străinătate.

Centralele grupului Enel din Italia au generat 55,3 TWh, în scădere cu 2,1 TWh faţă de primele nouă luni ale lui 2012. Generarea energiei termale convenţionale a scăzut cu 7,8 TWh, fiind compensată parţial de o creştere substanţială în generarea hidroelectrică (+5,2 TWh), creştere datorată condiţiilor favorabile de apă în primele nouă luni ale lui 2013 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cererea de electricitate în Italia în primele nouă luni ale lui 2013 a fost de 239,0 TWh, în scădere cu 3,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012, în timp ce importurile de electricitate netă au scăzut uşor (cu -0,1 TWh sau -0,4%).

Electricitatea netă generată de grupul Enel în străinătate în primele nouă luni ale lui 2013 a fost de 158,6 TWh, în scădere cu 8,4 TWh (-5,0%) comparativ cu primele nouă luni ale lui 2012. Scăderea este cauzată în esenţă de reducerea generării de către Endesa (-9,3 TWh), în special la centralele sale din Peninsula Iberică.

Din electricitatea generată de centralele electrice ale Grupului Enel în Italia şi în străinătate, 52,7% a provenit din generarea termală convenţională, 32,9% din energii regenerabile (hidroelectrică, eoliană, geotermală, biomasă, cogenerare şi solară), iar restul de 14,4% din energie nucleară.

Electricitatea distribuită de reţeaua grupului Enel a totalizat 302,5 TWh în primele nouă luni ale lui 2013, din care 171,9 TWh în Italia şi 130,6 TWh în celelalte ţări în care grupul Enel activează.

Volumul de electricitate distribuită în Italia a scăzut cu 8,8 TWh (-4,9%) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Electricitatea distribuită în străinătate a totalizat 130,6 TWh, o descreştere de 2,0 TWh (-1,5%) comparativ cu primele nouă luni ale lui 2012, în principal datorită volumelor scăzute de electricitate distribuită de Endesa în Peninsulă Iberică.

În România, Enel a achiziţionat filialele Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat. Totodată, Enel Green Power este al treilea mare producător de energie regenerabilă pe plan local, cu o cotă de circa 1,4% din totalul energie generate la nivel naţional, potrivit ultimelor rapoarte ale Autorităţii de Reglementare în Energie.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...