Profitul net al Romgaz a crescut cu 16,26% în primul trimestru, la 542 milioane lei

Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2019 un profit net de 541,9 milioane lei, mai mare cu 16,26% (plus 75,8 milioane lei) comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 1,713 miliarde lei, în creştere cu 15,57% (plus 230,8 milioane lei), conform datelor remise miercuri Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - mie, 15 mai 2019, 07:01
Profitul net al Romgaz a crescut cu 16,26% în primul trimestru, la 542 milioane lei

Veniturile Grupului au totalizat în primele trei luni 1,684 miliarde lei (plus 19,71%), iar cheltuielile 1,089 miliarde lei (plus 28,71%).

Producţia de gaze naturale a crescut cu 4,8%, respectiv 65,9 milioane metri cubi, de la 1,36 miliarde metri cubi în T1 2018 la 1,43 miliarde metri cubi în T1 2019.

„Nivelul ridicat de producţie înregistrat în trimestrul I 2019 a fost susţinut de: valorificarea la maxim a potenţialului zăcământului Caragele prin finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea sondelor la această infrastructură; continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze care a dus la anularea declinului de producţie pe aceste zăcăminte; efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante; relocarea de capacităţi de comprimare pentru optimizarea procesului de exploatare a unor zăcăminte de gaze naturale”, se menţionează în comunicatul companiei.

Pe de altă parte, ca urmare a perioadelor de indisponibilizare a grupurilor energetice pe fondul realizării lucrărilor la noua centrală, energia electrică emisă a fost cu 42,11% mai mică faţă de perioada similară a anului trecut (170,8 GWh vs 287,3 GWh).

Conform sursei citate, aceste rezultate au fost obţinute în condiţiile în care importul de gaze naturale s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel ca în T1 2018, România importând o cantitate estimată de 9,3 TWh, iar din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-a extras cu 1,2 TWh mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2018.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru primul trimestru al acestui an a fost de 48,5 TWh, cu aproximativ 3% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2018, din care aproximativ 9,33 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferenţa de 39,2 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 17,63 TWh, ceea ce reprezintă 36,36% din consumul naţional şi 43,48% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Cota de piaţă a Romgaz a scăzut cu 2,7% faţă de cota de piaţă înregistrată în T1 2018.

Grupul Romgaz desfăşoară activităţi de: explorare-producţie de gaze naturale; înmagazinare subterană de gaze naturale; furnizare de gaze naturale; operaţii speciale şi servicii la sonde; servicii de mentenanţă şi transporturi; producţie şi furnizare energie electrică; distribuţie de gaze naturale.

Statul român este acţionarul majoritar al Romgaz, cu 70,0071% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
 Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile nu depăşeşte 5 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară, ...
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Grand Hotel, un imobil vechi de 100 de ani din Galați, unde și-au avut sediile Securitatea și Primăria, a fost scos la ...