Profitul net al Romgaz a crescut cu 66% în primele nouă luni, la 1,18 miliarde lei. Producţia de gaze a urcat cu 24%

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi, potrivit rezultatelor transmise marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB), scrie News.ro.
Economica.net - mar, 14 nov. 2017, 11:18
Profitul net al Romgaz a crescut cu 66% în primele nouă luni, la 1,18 miliarde lei. Producţia de gaze a urcat cu 24%

Cifra de afaceri a Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, s-a majorat cu 35%, la 3,24 miliarde lei, de la 2,4 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, scrie News.ro.

”Performanţele operaţionale şi financiare ale Romgaz în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2017 au crescut semnificativ atât în ceea ce priveşte raportarea la perioadele anterioare cât şi la programele stabilite la începutul anului”, arată raportul companiei.

După o diminuare a consumului de gaze naturale la nivel naţional cu circa 4,6% în 2015 şi o creştere moderată de aproximativ 1,9% în 2016, în anul 2017 s-a înregistrat o revigorare a acestuia, consumul crescând în perioada de raportare cu circa 12%, de la 79,5 TWh în primele nouă luni ale anului 2016 la 89,04 TWh în primele nouă luni din acest an.

”Pe fondul creşterii consumului de gaze la nivel naţional, Romgaz a reuşit să-şi crească livrările cu 34,68% faţă de perioada similară a anului 2016, de la 31,86 TWh la 42,91 TWh”, se menţionează în raport.

Ca urmare, cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România a ajuns la 48,19%, fiind cu 8,12% mai mare decât cota deţinută în perioada anterioară (40,08%).

Producţia de gaze naturale a fost de 3,75 miliarde mc, cu 717 milioane mc mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (+23,6%) şi cu 263 milioane mc mai mare decât cea programată (+7,6%).

”Producţia de gaze naturale a evoluat în parametrii anticipaţi la întocmirea programului pentru anul 2017, nivelul realizat fiind de 107,56% comparativ cu cel planificat”, spun oficialii Romgaz.

De asemenea, producţia de energie electrică a Romgaz a crescut cu 62,5% comparativ cu producţia realizată în perioada similară a anului 2016, de la 902 TWh la 1.465,5 TWh, cu această producţie Romgaz deţinând o cotă de piaţă de 3,14%.

Reprezentanţii Romgaz spun că majorarea cantităţii de energie electrică produsă este în strânsă legătură cu producţia redusă din surse hidro şi a centralelor eoliene, cu perioada prelungită de caniculă din cursul verii, dar şi cu programul de reparaţii şi mentenanţă a unor grupuri termo ale altor producători în vederea pregătirii lor pentru perioada de iarnă.

În plus, producţia de energie a Romgaz a crescut şi ca urmare a scăderii capacităţii de generare cauzată de indisponibilitatea unor grupuri din zona termo sau nuclear.

La data de 30 septembrie, societatea avea circa 6.200 de angajaţi.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz are o capitalizare de 11,98 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...