Profitul Nuclearelectrica a crescut cu circa 24% în primul trimestru, până la 219 de milioane de lei

Societatea Naţională Nuclearelectrica a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 219,285 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor remise marţi Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - mar, 14 mai 2019, 09:17
Profitul Nuclearelectrica a crescut cu circa 24% în primul trimestru, până la 219 de milioane de lei

Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creştere de 42,9%, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) o majorare de 25,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a avansului veniturilor din exploatare cu 18,7%, influenţate de creşterea cu 22,9% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Veniturile din exploatare s-au majorat cu 18,7%, determinate de creşterea cu 23,5% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în trimestrul I al anului 2019 faţă de cel din perioada similară din 2018, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 similar cu cantitatea totală vândută în primul trimestru din 2018 (scădere cu doar 0,6%).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a crescut cu 9%, beneficiind de o majorare a preţului mediu de vânzare pe această piaţă cu 18%, în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa spot (PZU) a scăzut cu 44%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mic cu 58%.

De asemenea, în perioada menţionată, Nuclearelectrica a vândut aproximativ 0,1% din energie pe piaţa reglementată, la preţul de 188,33 lei/MWh.

Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de circa 2,98 milioane MWh în trimestrul I al anului 2019.

Nuclearelectrica şi-a programat pentru 2019 investiţii de 256,548 milioane lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung), program avizat de Consiliul de Administraţie al SNN şi care urmează să fie supus aprobării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în data de 20 mai 2019.

La 31 martie 2019, gradul de realizare valorică a programului de investiţii a fost de 6,6%, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 (3,5%) la o valoare anuală a programului de investiţii de 256,548 milioane lei (2018: 244,867 milioane lei).

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...