Profitul operaţional al CEZ în România a crescut cu 75% în 2012

Profitul EBITDA al grupului CEZ în România a crescut cu 75% anul trecut, de la 2,9 miliarde coroane ceheşti la 5,1 miliarde coroane (202,9 milioane euro), susţinut de producţia de energie eoliană şi de recuperarea unor datorii de la CFR.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 17:13
Profitul operaţional al CEZ în România a crescut cu 75% în 2012

Activităţile de producţie şi trading ale CEZ în România au generat un profit EBITDA (înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării) de 2,6 miliarde de coroane (103,4 milioane euro), de peste două ori mai mare faţă de 1,2 miliarde de coroane în anul precedent, conform datelor publicate joi de compania din Cehia.

Potrivit CEZ, creşterea profitului din activităţile de producţie şi trading a fost influenţată de producţia mai mare de energie la parcurile eoliene Fântânele şi Cogealac. La 31 decembrie, erau în funcţiune toate cele 240 de turbine eoliene, cu o capacitate totală instalată de 600 de MW, care poate asigura consumul pentru mai mult de 1 milioan de gospodării.

În 2012, parcurile euroliene ale CEZ au generat energie de 965 GWh, în creştere cu 56% faţă de anul anterior.

Pe segmentul de distribuţie şi vânzare, CEZ a obţinut un profit EBITDA de 2,5 miliarde de coroane (99,5 milioane euro), în creştere cu 51% de la 1,7 miliarde de coroane în 2011.

Îmbunătăţirea rezultatului este datorată în special efectului plăţii, în prima jumătate a anului, a unor datorii de către CFR.

La nivel de grup, CEZ a obţinut anul trecut un profit EBITDA de 85,5 miliarde de coroane (3,4 miliarde euro), în scădere cu 2,1% de la 87,3 miliarde de coroane în 2011.

Pentru 2013, CEZ anticipează creşterea producţiei de energie în străinătate, în special datorită unei creşteri de 48% a producţiei de energie regenerabilă în România, prin activitatea de la Fântânele şi Cogealac.

CEZ a intrat pe piaţa romînească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

(Sumele în euro au fost calculate la un curs de schimb de 25,138 coroane pentru 1 euro, rata medie de schimb în primele 11 luni ale anului indicată de banca centrală de la Praga)

Te-ar mai putea interesa și
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă de 13,9 milioane de euro. pentru finanțarea achiziției unui parc eolian......
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...