Profitul operaţional al CEZ în România a scăzut cu 7% în primul semestru

Profitul EBITDA al grupului ceh CEZ în România a scăzut cu 7% în primul semestru, la 2,8 miliarde de coroane ceheşti (109 milioane de euro), de la 3 miliarde de coroane în aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul a fost influenţat de o plată extraordinară în contul datoriilor CFR.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 15:11
Profitul operaţional al CEZ în România a scăzut cu 7% în primul semestru

Pe segmentul de producţie şi trading, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) din România a avansat cu 41%, de la 1,3 miliarde de coroane anul trecut la 1,9 miliarde de coroane (74 milioane de euro), se arată în raportul grupului ceh.

Creşterea puternică a câştigului operaţional a fost determinată de producţia mai ridicată de energie a parcurilor eoliene Fântânele şi Cogealac (judeţul Constanţa).

Cele două parcuri eoliene, cu 240 de turbine, au produs în prima jumătate a anului 700 de GWh, în urcare cu 41% faţă de 500 de GWh în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România au înregistrat un declin de 50% al EBITDA în primele şase luni, de la 1,7 miliarde de coroane anul trecut la 900 milioane de coroane (35 milioane de euro) în primul semestru din acest an.

Rezultatul din primul semestru din 2012 a fost influenţat de o plată extraordinară făcută de CFR, de circa 1,2 miliarde de coroane, în contul datoriilor către CEZ.

Profitul din prima jumătate a anului în curs a fost susţinut de marjele mai bune la vânzarea de energie electrică, care au adus un plus de circa 400 milioane de coroane (15,6 milioane de euro) la rezultatul diviziei.

La nivelul grupului ceh, profitul EBITDA a avansat cu 2%, la 49,2 miliarde de coroane (1,9 miliarde de euro), iar câştigul net cu 5%, la 28,6 miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro).

CEZ a intrat pe piaţa românească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

(Sumele în euro au fost calculate de MEDIAFAX la cursul mediu de 25,699 coroane ceheşti pentru 1 euro în primul semestru, conform datelor băncii centrale din Cehia)

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...