Profitul Petrom a scăzut cu 64% în 2020, până la 1,3 miliarde de lei. Dividendul propus nu scade însă

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică românească, a obținut în 2020 un profit net de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 64% față de 2019, potrivit datelor financiare prezentate de companie. Totuși, Petrom va plăti acționarilor același dividend ca anul precedent.
Economica.net - joi, 04 feb. 2021, 05:25
Profitul Petrom a scăzut cu 64% în 2020, până la 1,3 miliarde de lei. Dividendul propus nu scade însă

Profitul de  1,29 miliarde de lei a fost obținut în condițiile unei scăderi a vânzărilor față de 2019. Astfel, anul trecut acestea s-au ridicat la 19,7 miliarde de lei,cu 19% % mai puțin față de 2019.

“Valoarea vanzarilor consolidate de 19.717 mil lei in 2020 a scazut cu 23% comparativ cu 2019, ca urmare a evolutiei negative a preturilor de piata ale marfurilor si volumelor mai mici ale vanzarilor de produse petroliere si electricitate. Vanzarile Downstream Oil au reprezentat 69% din totalul vanzarilor consolidate, vanzarile Downstream Gas au reprezentat 29%, iar cele din Upstream 2%”, arată compania.

Iată cum a evoluat fiecare segment de activitate în parte

Upstream

Productia de hidrocarburi la nivel de Grup a scazut cu 4,5%, la 52,98 mil bep. In Romania, productia de hidrocarburi a fost de 50,51 mil bep sau 138,0 mii bep/zi (2019: 52,97 mil bep sau 145,1 mii bep/zi). Productia de titei si condensat in Romania a scazut cu 3%. Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 6,2%, fiind influentata de declinul natural al principalelor zacaminte de gaze (Totea Deep si Lebada Est), de efectul nerecurent al lucrarilor de suprafata in zona Totea-Hurezani si de lucrarile de mentenanta, aspecte partial contrabalansate de contributia sondei 4461 Totea Sud.

In Kazahstan, productia de hidrocarburi a crescut cu 4,2%, la 2,47 mil bep, datorita numarului crescut de interventii si reparatii capitale la sonde.

Costul de productie in USD la nivel de Grup s-a mentinut stabil, la 10,88 USD/bep, in principal datorita masurilor de optimizare a costurilor, care au compensat scaderea productiei disponibile pentru vanzare.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi la nivel de Grup a scazut cu 3% din cauza scaderii vanzarilor in Romania, partial contrabalansate de reducerea consumului intern, dar si de masurile de optimizare a stocurilor.

Investitiile au scazut cu 27%, la 2.382 mil lei, reprezentand 74% din totalul investitiilor la nivel de Grup in 2020. Declinul a fost determinat in principal de scaderea activitatii de foraj de dezvoltare si a activitatilor de explorare, ca raspuns la mediul actual, precum si de recunoasterea in 2019 a unor active pentru un contract pe termen lung.  

In 2020, copania a finalizat forarea a 63 de sonde noi si sidetrack-uri, inclusiv a unei sonde de explorare (2019: 100 de sonde noi si sidetrack-uri, incluzand doua sonde de explorare).

Downstream

Vanzarile totale de produse rafinate au fost cu 9% mai mici fata de 2019. Volumele vanzarilor cu amanuntul ale Grupului au scazut cu 8% fata de 2019, ca urmare a traficului diminuat din timpul pandemiei de coronavirus. Volumul vanzarilor totale de produse rafinate exceptand vanzarile cu amanuntul a scazut cu 9% fata de anul anterior, ca rezultat al cererii scazute in contextul pandemiei si declinului accentuat din activitatea de aviatie.

Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a scazut cu 1,79 USD/bbl, la 2,89 USD/bbl in 2020, urmare a scaderii diferentialelor pentru produse, in special benzina, combustibil pentru aviatie si motorina. Rata de utilizare a rafinariei a scazut la 92% (2019: 97%), reflectand oprirea planificata de doua saptamani din luna iulie si cererea redusa ca urmare a restrictiilor de calatorie.

Volumele de gaze naturale vandute de OMV Petrom au atins nivelul record de 57 TWh, cu 4% mai mari fata de 2019, pe baza vanzarilor en-gros mai mari in prima jumatate a anului datorita tranzactiilor incheiate in scopul indeplinirii obligatiilor pentru piata reglementata si pentru piata centralizata de gaze naturale.

Conform estimarilor OMV Petrom, cererea nationala de gaze naturale a crescut cu aproximativ 5% fata de anul anterior

Centrala electrica Brazi a avut o productie neta de electricitate de 4,15 TWh fata de 3,38 TWh in 2019, reprezentand 7% din productia de energie electrica a Romaniei, sustinuta de marje pozitive; centrala electrica a avut de asemenea si o contributie importanta pe piata de echilibrare si a serviciilor de sistem, sustinuta de capabilitatile ei tehnice Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul national de electricitate a fost cu 4% mai mic comparativ cu 2019, in timp ce productia nationala a scazut cu 6%; Romania a fost importator net de electricitate pe tot parcursul anului 2020.

Investitiile totale in Downstream au fost in valoare de 802 mil lei in 2020 (2019: 903 mil lei), din care 793 mil lei in Downstream Oil (2019: 818 mil lei) si 9 mil lei in Downstream Gas (2019: 85 mil lei).

In Downstream Oil, investitiile au fost realizate cu precadere la rafinaria Petrobrazi – continuarea investitiilor pentru cresterea capacitatii de amestec cu biocombustibili, pentru asigurarea pe termen lung a logisticii de acces pe calea ferata, pentru proiecte de modernizare si automatizare in zona rezervoarelor si pentru diverse activitati desfasurate in contextul opririi planificate a rafinariei.

Dividend identic

„Pe baza rezultatelor preliminare pentru anul financiar incheiat la 31 decembrie 2020, directoratul OMV Petrom SA propune un dividend în valoare brută de 0,031 lei/acțiune pentru anul financiar 2020, la același nivel cu cel din 2019”, a transmis compania.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de......
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...