Profitul Raiffeisen Bank România a crescut cu 20,4% în primele nouă luni, la 72 milioane euro

Profitul net al Raiffeisen Bank România a crescut în primele nouă luni cu 20,4%, de la 60 de milioane de euro anul trecut la 72 milioane de euro, ca urmare a reducerii costurilor şi avansului veniturilor operaţionale, a anunţat, miercuri, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI).
Economica.net - mie, 28 nov. 2012, 08:30
Profitul Raiffeisen Bank România a crescut cu 20,4% în primele nouă luni, la 72 milioane euro

Provizioanele Raiffeisen Bank România au fost majorate cu 43,2%, de la 52 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut la 74 milioane de euro. Grupul austriac notează că „diverse cazuri individuale au condus la noi alocări de provizioane pentru clienţii corporate în Slovacia, România, Polonia, China şi la sediul central al grupului”.

Soldul creditelor a scăzut cu 4,3% raportat la septembrie anul trecut, de la 4,4 miliarde de euro la 4,22 miliarde de euro. La sfârşitul anului trecut, divizia din România avea un sold al creditelor de 4,43 miliarde de euro.

Împrumuturile pentru companii au reprezentat în septembrie 35,3% din soldul total, în declin de la 37,3% în aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce ponderea creditelor de consum a avansat de la 60,2% la 62% în acest interval, se arată într-un raport al RBI.

Depozitele de la clienţi au urcat cu 1,5%, de la 3,76 miliarde de euro în septembrie anul trecut la 3,81 miliarde de euro. În decembrie, depozitele se situau la 3,9 miliarde de euro.

Veniturile operaţionale au crescut cu 1,3% în primele nouă luni, de la 342 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut la 346 milioane de euro.

Veniturile nete din dobânzi au avansat cu 17,2%, de la 196 milioane de euro la 229 milioane de euro, iar cele din taxe şi comisioane au coborât cu 18,6%, de la 134 milioane de euro la 109 milioane de euro. Avansul veniturilor nete a fost cauzat, în mare măsură, de un proces de reclasificare şi a avut loc în detrimentul taxelor şi comisioanelor.

Cheltuielile administrative generale au înregistrat un declin de 9,5% în intervalul analizat, de la 214 milioane de euro anul trecut la 194 milioane de euro, ca urmare a reducerii costurilor cu personalul dar şi a cheltuielilor cu publicitatea, PR-ul şi promovarea.

Numărul de angajaţi ai Raiffeisen România a scăzut cu 6,7% faţă de septembrie anul trecut, de la 6.065 la 5.660. La sfârşitul anului trecut, Raiffeisen Bank România avea 6.030 de angajaţi. Potrivit raportului grupului RBI, în prezent se află în derulare procesul de transfer a 450 de angajaţi cu normă întreagă către un centru operaţional din Braşov.

Banca avea în septembrie 530 de sucursale, comparativ cu 544 în aceeaşi lună a anului trecut.

În trimestrul al treilea, Raiffeisen Bank România a consemnat profit net de 23 milioane de euro, în urcare de la 20 milioane de euro în perioada similară a anului precedent. Venitul operaţional a coborât uşor, de la 118 milioane de euro la 116 milioane de euro, în timp ce costurile administrative generale au fost reduse de la 70 de milioane de euro la 66 milioane de euro.

La nivel de grup, RBI a raportat pentru primele nouă luni profit net de 889 milioane de euro, faţă de 760 milioane de euro în acelaşi interval anul trecut, în timp ce provizioanele au coborât cu 20%, la 623 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...