Profitul şi vânzările grupului german Daimler au scăzut în primul trimestru

Profitul şi veniturile Daimler au scăzut în primul trimestru, după vânzări de autoturisme şi camioane sub aşteptări în Europa, iar grupul german şi-a înrăutăţit estimările prezentate în februarie pentru rezultatele pe întreg anul 2013, potrivit Financial Times.
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 13:21
Profitul şi vânzările grupului german Daimler au scăzut în primul trimestru

Profitul net a scăzut cu 60%, la 564 milioane de euro în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, iar câştigul operaţional a coborât cu 56%, la 917 milioane de euro, sub aşteptările pieţei de 1,06 miliarde de euro. Vânzările au înregistrat un declin de 3%, la 26,1 miliarde de euro.

Producătorul auto se aşteaptă ca profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) să scadă în acest an, după ce în februarie anticipa stagnarea profitului operaţional ajustat la 8,1 miliarde de euro. Grupul a avertizat în aprilie că s-ar putea să revizuiască obiectivul pentru anul în curs, ca urmare a deteriorării situaţiei pe unele pieţe importante.

„Multe pieţe au evoluat sub aşteptări, din motive economice”, a declarat directorul general al Daimler, Dieter Zetsche, miercuri, la prezentarea rezultatelor financiare.

Potrivit Daimler, declinul din primul trimestru se datorează şi efectelor negative ale mixului actual de produse, întrucât clienţii au preferat maşini entry-level celor premium, cu marje de profit mai mari. Grupul german are planificate relansări pentru mai multe produse din gama premium.

Vânzările de camioane au scăzut, de asemenea, întrucât companiile au limitat cheltuielile mari.

Germania s-a situat printre pieţele europene cu cea mai slabă evoluţie în primul trimestru. Piaţa auto germană, încă foarte importantă pentru grup, nu s-a putut detaşa de evoluţia mai amplă la nivel european, potrivit Daimler.

Concurenţa din Europa – de obicei un puncte de referinţă pentru necesitatea de a introduce stimulente pentru vânzări – este intensă, afirmă grupul german.

Grupul Daimler a fost depăşit de BMW şi Audi în ultima periaodă, din cauza modelului neperformant de vânzări din China, pe care grupul încearcă să-l îmbunătăţească.

Daimler are o gamă de modele mai vechi, în care investeşte masiv pentru înnoire. Producătorul auto vrea să-şi depăşească rivalii la vânzări până în 2020, însă investiţile trag în jos profiturile şi împing grupul la reduceri de costuri, notează Financial Times.

Daimler se aşteaptă ca profiturile din a doua jumătate a anului să depăşească rezultatele din primele şase luni, în timp ce Mercedes-Benz vizează un avans al vânzărilor mai mare decât creşterea de 2-4% estimată pentru piaţa mondială.

Grupul german a anunţat miercuri că va investi peste 300 milioane euro în România pentru extinderea producţiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locală Star Transmission din Sebeş, judeţul Alba.

Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, va extinde capacitatea de producţie a Star Transmission, deoarece fabrica de la Stuttgart funcţionează deja la capacitate maximă. Consiliul de Supraveghere al companiei a aprobat miercuri măsurile de extindere a capacităţilor de producţie de piese auto destinate Mercedes-Benz Cars.

Compania va investi în România peste 280 milioane euro pentru producţia noii generaţii de cutii de viteze automate, iar investiţiile totale planificate depăşesc 300 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...