Profitul trimestrial al Inditex, patronul Zara, a depăşit estimările

Grupul spaniol Inditex a raportat un profit net de 421 milioane de euro (513 milioane de dolari) în primul trimestru fiscal din 2021, peste aşteptările analiştilor, dar cu o treime sub nivelul de dinaintea pandemiei, în perioada similară din 2020, transmite miercuri Reuters.
AGERPRES - mie, 09 iun. 2021, 13:26
Profitul trimestrial al Inditex, patronul Zara, a depăşit estimările

Analiştii se aşteptau ca retailerul de îmbrăcăminte cel mai mare din lume să înregistreze un profit net de 359,29 milioane de euro în perioada februarie-aprilie 2021. În perioada menţionată, veniturile au urcat cu 48%, la 4,9 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Vânzările online ale grupului Inditex, controlat de miliardarul Amancio Ortega, au crescut cu două treimi faţă de 2020, când restricţiile introduse pentru oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus i-au ţinut pe cumpărători departe de magazine. 98% din magazinele Inditex s-au redeschis până în 6 iunie, dar cu aproximativ 10% mai puţine ore de program, în prezent comerţul revenind progresiv la normal.

În perioada 1 mai – 6 iunie 2021, vânzările s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării cererii în urma ridicării restricţiilor, tendinţă observată şi la alţi retaileri, inclusiv Next şi Abercrombie & Fitch Co.

„Aceste rezultate arată o redresare progresivă, chiar dacă am fost afectaţi semnificativ de criza provocată de pandemie, care a dus la închiderea temporară a magazinelor pe pieţele noastre cheie, cum ar fi SUA, Franţa, Germania, Italia, Portugalia şi Brazilia”, se arată în comunicatul companiei.

Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) s-a situat la 1,23 miliarde de euro, aproape triplu faţă de anul trecut, dar cu 27% sub nivelul din 2019.

Marţi, acţiunile Inditex au închis la 32,3 euro, ajungând la nivelul de dinaintea pandemiei pentru prima dată din martie 2020.

În următorii trei ani, Inditex va investi anual 900 de milioane de euro pentru a accelera strategia de a se concentra pe magazinele mari din zonele comerciale de prim rang şi pe afacerile online, urmând să închidă 1.000 – 1.200 de magazine mai mici în 2020 şi 2021.

În România, la finele lui 2018, reţeaua Inditex era formată din 57 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Massimo Dutti.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...