Profitul Turbomecanica a scăzut cu aproape 12% în 2023

Turbomecanica a încheiat anul 2023 cu un profit net de 10,744 milioane lei, în scădere cu 11,86% comparativ cu cel obţinut în 2022, conform datelor transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - mie, 28 feb. 2024, 14:23
Profitul Turbomecanica a scăzut cu aproape 12% în 2023

Veniturile din contractele cu clienţii au totalizat 131,332 milioane lei, faţă de 139,161 milioane lei în anul anterior, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a fost, la 31 decembrie 2023, de 131,332 milioane lei (inclusiv cu impact previzionat IFRS15), dar nu a atins nivelul bugetat.

„În industria aeronautică există o volatilitate a producţiei, în special în ceea ce priveşte calendarul livrărilor aferente întreţinerii motoarelor şi ansamblelor mecanice. De cele mai multe ori, acestea apar ca urmare a modificărilor solicitate de către clienţi în urma unor urgenţe operationale, fără a modifica valorile contractate. Concret, în anul 2023, au existat mai multe astfel de solicitări ale partenerilor noştri, ceea ce a generat modificări ale indicatorilor financiari, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi cheltuielile. Este necesar să avem întotdeauna în vedere mai mulţi factori de influenţă specifici societăţii, care determină evoluţia veniturilor şi a cheltuielilor – întreţinerea motoarelor şi ansamblelor mecanice sunt procese de producţie de lungă durată, fabricarea de produse de aviaţie este de serie mică şi de asemenea cu ciclu lung de fabricaţie, solicitări ad-hoc din partea clienţilor, în special în ceea ce priveşte suplimentarea unor comenzi sau solicitări de livrare în avans”, se menţionează în raportul transmis BVB.

Variaţia stocurilor de produse finite şi în curs de execuţie a crescut comparativ cu 2012, în primul rând prin creşterea producţiei în curs de execuţie şi prin faptul că încă nu este finalizat impactul IFRS15 asupra acestei variaţii la 2023, se subliniază în raport.

Veniturile financiare s-au dublat faţă de perioada anterioară prin dobânzile pe care compania le-a încasat de la depozitele constituite, inclusiv dobânda încasată de la titlurile de plasament.

Cheltuielile de natură salarială au crescut cu 6% faţă de anul 2022, în mare parte influenţate de evoluţia pieţei muncii din România.

La 31 decembrie 2023, Turbomecanica avea active de 212,222 milioane lei şi datorii totale de 62,678 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...