1EUR = 4.8583 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Profituri de peste 2 ori mai mici în 2012 pe piața de capital

Tendința de reducere a tranzacțiile bursiere din acest an i-au determinat pe oficialii Depozitarului Central  să reducă la mai mult de jumătate profitul brut bugetat pentru 2012: 1,2 milioane de lei faţă de 3,1 milioane în 2011. Depozitarul Central este o instituţie bursieră cheie, care face operaţiunile post-tranzacţionare şi de aceea activitatea sa constituie un barometru al pieţei.

31 mai, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Pe de altă parte, Depozitarul Central este, de obicei, foarte conservator în planificările sale.

Oficialii DC spun că, „în pofida dificultăţilor economice“ mondiale din 2011, „care nu au ocolit nici piaţa de capital din România“, compania lor a reuşit să obţină un profit brut cu 66% mai mare decât cel planificat.

Depozitarul Central (DC), care face operaţiunile de transfer de proprietate a acţiunilor, de înregistrare şi de decontare a tranzacţiilor bursiere, a previzionat pentru anul 2012 venituri totale de 15,11 milioane lei, cheltuieli totale de 13,84 milioane lei si un profit brut de 1,27 milioane de lei, potrivit deciziilor recentei adunări generale a acţionarilor.

Strategia Depozitarului Central (DC) este corelată cu cea a Bursei de Valori Bucureşti, care este acţionarul său majoritar.

Valoarea instrumentelor financiare străine înregistrate în sistemul Depozitarului Central s-a triplat în 2011 faţă de 2010, până la 98,1 milioane de euro (423,5 milioane de lei). De asemenea, numărul de instrumente financiare străine a crescut de 6,7 ori în 2011 faţă de 2010“.

Depozitarul a avut în anul 2010 un profit net de circa 6 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare faţă de nivelul din 2009, mai ales datorită comisioanelor practicate pentru cesiunile pe piaţa gri cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Totodată DC are învedere cheltuieli legate, "în formularea strategiei pentru anul 2012, de viitorul cadru de reglementare a depozitarilor centrali, propus de Comisia Europeană şi proiectul TARGET2-Securities, sistemul paneuropean de decontare al Băncii Centrale Europene“

Astfel,  Depozitarul Central ar urma „să fie pregătit pentru viitoarea competiţie cu alţi depozitari europeni, competiţie care va deveni mult mai intensă odată cu operaţionalizarea acestor proiecte", explică reprezentanţii DC.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO