Profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea în T3, după nivelul record din T2 (Reuters)

Profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea probabil în trimestrul trei din 2021 pentru prima dată în ultimele 18 luni, după câştigurile record înregistrate în perioada aprilie-iunie 2021, deoarece extinderea variantei Delta afectează lanţurile de aprovizionare şi sporeşte costurile cu forţa de muncă, arată o analiză a Reuters pe baza datelor Refinitiv.
AGERPRES - mie, 25 aug. 2021, 12:08
Profiturile corporatiste la nivel mondial vor scădea în T3, după nivelul record din T2 (Reuters)

Măsurile masive de stimulare pentru sprijinirea redresării economiei şi atenuarea efectelor pandemiei au generat o cerere ridicată din partea consumatorilor în trimestrul doi din 2021, iar companiile care se confruntă cu întreruperi în lanţurile de aprovizionare şi scăderea stocurilor au majorat preţurile pentru a compensa creşterea costurilor de producţie, scrie Agerpres.

Aceste evoluţii au făcut ca în trimestrul doi din 2021 profiturile nete combinate ale 2.542 de companii globale cu o capitalizare de piaţă de cel puţin un miliard de dolari să ajungă la nivelul record de 734 miliarde de dolari.

Dar profiturile ar urma să scadă, în medie cu 8%, la 678,2 miliard de dolari, în perioada iulie-septembrie 2021.

În China, producţia fabricilor şi vânzările de retail s-au contractat semnificativ în iunie, din cauza creşterii cazurilor de coronavirus şi a efectelor inundaţiilor, în timp ce activitatea economică în SUA a încetinit pentru a treia lună consecutiv în august.

De asemenea, deficitul de semiconductori din ultimele luni, care a forţat producătorii auto să-şi reducă producţia, s-a transformat într-o nouă criză, în urma creşterii cazurilor de coronavirus în statele din Asia, care sunt esenţiale pentru lanţurile de aprovizionare globale.

„Problemele din lanţurile de aprovizionare, cele cu forţa de muncă şi creşterea costurilor de producţie vor afecta probabil evoluţia din trimestrul trei din 2021”, a apreciat Brian Jacobson, analist la Wells Fargo Asset Management.

Săptămâna trecută, Ford, Volkswagen şi Toyota au anunţat reducerea producţiei de vehicule, din cauza deficitului de cipuri, iar Apple Inc a avertizat că se aşteaptă la încetinirea cererii în perioada iulie-septembrie 2021.

Profiturile companiilor din SUA ar urma să scadă cu 7,2% în trimestrul trei din 2021, după un avans de 12,4% în precedentele trei luni.

Aprecierea dolarului ar putea afecta exportatorii americani iar o nouă scădere a ratelor dobânzilor ar reduce profiturile băncilor, susţine James Solloway, analist la SEI.

Câştigurile firmelor din Europa şi Asia ar urma să scadă cu 10,3% şi, respectiv, cu 9,6%.

Pe sectoare, companiile imobiliare şi financiare ar urma să se confrunte cu un declin de 22,2%, şi, respectiv, de 18,8%.

În medie, se estimează că marjele nete ale firmelor globale vor scădea la 10,66% în trimestrul trei din 2021, de la 11,43% în precedentele trei luni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este în sine o problemă” INTERVIU Marian Năstase, Alro
“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este ...
Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică ...
Ile, FIHR: Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019
Ile, FIHR: Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019
Noile restricţii în vigoare de luni vor afecta masiv industria ospitalităţii şi vor duce la un nivel de activitate redus, ...
Republica Moldova doreşte un preţ „echitabil” pentru gaze la negocierile cu Gazprom – vicepremier
Republica Moldova doreşte un preţ „echitabil” pentru gaze la negocierile cu Gazprom – vicepremier
Republica Moldova va cere stabilirea unui preţ "echitabil" pentru livrările de gaze ruseşti la negocierile care vor continua ...