Prognoză: Fermierii ar putea produce anul acesta cu 3,9 milioane de tone de grâu și porumb mai mult decât în 2020. Revenim spre media ultimilor cinci ani

Producția de grâu a anului comercial 2021 ar putea depăși 8 milioane de tone, cu aproape 1,6 milioane de tone peste cea de anul trecut, extrem de mică. La porumb, ne batem cu Franța pentru prima poziție în clasamentul UE, producția estimată fiind de 13,1 milioane de tone.
Alina Stanciu - mie, 28 apr. 2021, 22:08
Prognoză: Fermierii ar putea produce anul acesta cu 3,9 milioane de tone de grâu și porumb mai mult decât în 2020. Revenim spre media ultimilor cinci ani

Anul agricol 2021/2022 se anunță unul mai bun decât cel anterior, dar cu rezultate sub media ultimilor cinci ani la unele culturi, indică ultima prognoză a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) coroborate de Economica cu cele ale Comisiei Europene. România ar putea reveni la un randament de peste 4,1 tone de grâu la hectar și o producție totală de peste 8 milioane de tone, după un 2020 dezastruos în care s-au obținut puțin peste 6,4 milioane de tone în urma unui randament mediu de 2,9 tone la hectar. În ultimii cinci ani, producția medie la hectar a fost de 4,27 de tone la hectar.

“Producția de grâu din UE va crește cu 6,6% și va ajunge la 134,2 milioane de tone în anul comercial 2021/22, datorită unei producții mai mari preconizate în Franța, Italia, România, Bulgaria și Ungaria. Aceste creșteri ar trebui să compenseze așteptările din Germania, Polonia și țările baltice, unde se estimează randamente ușor mai mici”, anunță analiștii USDA.

România rămâne numărul patru între producătorii de grâu și locul doi la export

Potrivit acestora, seceta din toamnă i-a împiedicat pe fermierii din Bulgaria și România să semene în perioada optimă.

“Condițiile de semănat au fost bune spre ideale în majoritatea regiunilor unde se cultivă grâu, cu excepția României și Bulgariei unde seceta continuă a întârziat o parte din plantări. Cu toate acestea, în aceste țări au reînceput precipitațiile, ceea ce a îmbunătățit previziunile privind producția de grâu”, mai explică analiștii USDA potrivit cărora România va rămâne în 2021 al patrulea cel mai mare producător de grâu al UE, cu o cotă de 6%.

Franța va produce, conform estimărilor, 28% din cantitatea totală de grâu a UE, urmată de Germania cu 16% și Polonia cu 9%.

În schimb, în ceea ce privește exporturile în afara granițelor UE, USDA plasează România pe locul doi, după Franța (30% din total export), cu o cotă de 14%.

“Având în vedere creșterea ofertei, se preconizează că exporturile de grâu din UE vor crește în perioada 2021/22. Franța, România și Germania sunt cei mai mari trei exportatori de grâu din Europa. Cu toate acestea, țările baltice (Letonia, Lituania și Estonia) și Polonia sunt în prezent principalii exportatori din UE și, împreună, vor exporta probabil mai mult decât Franța în anul de marketing 2020/21”, anunță USDA.

România cultivă mai puțin porumb, dar produce cu 21% mai mult

România va fi responsabilă și de trendul general pe piața porumbului, având în vedere că este cel mai mare producător al UE, cu o cotă de piață de 20% conform estimărilor pentru 2021/2022. USDA mizează însă că și Franța va produce aproape la fel de mult: 20% din cei 65,6 milioane de tone realizați de fermierii din statele membre, adică în jur de 13,1 milioane de tone.

În 2020, conform datelor Institutului Național de Statistică, producția de grâu boabe a României a fost de 10,8 milioane de tone, ceea ce ar însemna o creștere estimată pentru 2021 de aproximativ 21,3%.

“În anul de producție 2021/22, în ciuda prețurilor favorabile la porumb, se preconizează că suprafața cultivată va scădea cu aproape 1 % față de anul precedent, când a atins aproape 9 milioane de hectare. Estimăm că Austria, Ungaria, Italia și Slovacia își vor crește suprafața ca răspuns la cererea puternică din partea fabricilor de procesare și de biocombustibili și ca urmare a replantărilor din iarnă. Cu toate acestea, aceste creșteri vor fi contrabalansate de scăderile preconizate în Franța și România, din cauza îngrijorărilor legate de căldura din timpul verii și de seceta care afectează culturile pentru al doilea sezon consecutiv. Variații mai mici sunt susceptibile să apară în celelalte state membre în care porumbul este o cultură adecvată”, potrivit raportului USDA.

De altfel, și prognoza Comisiei Europene indică un randament la porumb pentru România de 5,6 tone la hectar, foarte aproape de media ultimilor cinci ani: de 5,65 de tone le hectar. În 2020, fermierii locali au reușit să obțină în medie doar 4,1 tone de porumb de pe un hectar.

Referitor la exporturi, USDA preconizează că vânzările porumb din UE vor crește cu 54% în anul de producție 2021/22, în condițiile unei redresări a ofertei în cele două țări mari exportatoare, România și Bulgaria. Cantitatea destinată exportului s-ar putea însă reduce dacă producția internă este mai mică decât se anticipează.

“Dinamica exporturilor de porumb care s-au prăbușit conform estimărilor cu 48% în anul de marketimg 2020/21, este direct legată de recoltele scăzute din cele două mari țări producătoare, România și Bulgaria, care au o cotă cumulată de peste 80% din totalul exporturilor de porumb ale UE. Aceste state membre sunt în principal competitive în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, datorită poziției lor geografice”, se arată în raportul USDA.

 

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...