Ultima prognoză a UE: Cinci culturi au randamente în minus față de estimările anterioare. Grâul și orzul au fost revizuite pozitiv

Serviciul de monitorizare a culturilor din UE și-a redus substanțial așteptările pentru recoltele de primăvară din UE, în condițiile în care valul de căldură persistă coroborat cu o cantități foarte mici de apă în sol. În România, randamentele estimate sunt mai mici decât cele din luna trecută la cinci culturi. Pentru grâu și orz, randamentul la hectar a fost revizuit însă în sus.
Alina Stanciu - mar, 26 iul. 2022, 22:05
Ultima prognoză a UE: Cinci culturi au randamente în minus față de estimările anterioare. Grâul și orzul au fost revizuite pozitiv

Raportul  Monitoring Agriculture Resources (MARS) al Comisiei Europene aferent lunii iulie arătat că temperaturile ridicate au continuat să aibă un impact negativ în principalele regiuni agricole ale UE, fiind afectate în principal recoltele de primăvară, în timp ce culturile de iarnă, care se apropie de finalul sezonului, au fost supuse unor modificări minore și au rămas aproape de media ultimilor cinci ani. Sunt afectate culturile de primăvară din Spania, sudul Franței, centrul și nordul Italiei, centrul Germaniei, nordul României, estul Ungariei și vestul și sudul Ucrainei.

În multe dintre aceste regiuni, căldură extremă (cele mai ridicate temperaturi cel puțin din 1990 încoace) s-a suprapus cu un  conținut de apă în sol mai mic decât în mod obișnuit, astfel că rezervele de apă se află la un nivel foarte scăzut, iar disponibilitatea apei pentru irigații este insuficientă.

Cinci culturi cu randamente cu până la 11% mai mici

Referitor la situația din România, raportul MARS indică randamente mai mici față de luna anterioară la cinci culturi de bază.

Cel mai mult ( minus 11,8%) a fost revizuit în jos randamentul la floarea-soarelui, până la 2,37 tone la hectar, ceea ce înseamnă o scădere de 6,7% comparativ cu anul trecut și de 9,5% față de media ultimilor cinci ani. În UE, randamentul mediu la hectarul cultivat cu floare anul acesta ar putea fi de numai 2,18 tone, cu 8,4% sub nivelul lui 2021 și cu 6,7% sub media ultimilor cinci ani. Având în vedere că suprafața cultivată anul acesta ( conform datelor din mai ale MADR) este mai mare decât cea de anul trecut ( aproximativ 1.250.000 vs  1.112.000 hectare), producția totală ar putea ajunge la aproximativ 2,9 milioane de tone, față de 2,81 milioane de tone în 2021).

Randamentul estimat la soia a scăzut cu 9,5% față de prognoza lunii anterioare, până la 2,19 tone la hectar. Acest lucru înseamnă o scădere cu 12% față de randamentul din 2021 și cu 9,8% sub media ultimilor cinci ani. Condițiile de climă au afectat anul acesta și culturile de soia din Ungaria, unde declinul este de 15% față de media ultimilor cinci ani, dar și cele din Italia unde scăderea estimată ajunge la 14% raportat la media ultimilor cinci ani.

Randamentul la sfecla de zahăr a fost estimat acum la 37,1 tone la hectar, în scădere cu 9% față de prognoza din luna iunie. Vorbim în acest caz de o scădere a randamentului cu 6,4% față de 2021 și de 4,5% față de media ultimilor cinci ani. România alături de Italia (minus 9,7%) și Estonia (minus 8,5%) se înscrie astfel pe un trend negativ care nu se manifestă și în restul Europei unde producția medie la hectar este estimată la 77,4 tone la hectar, cu 4% peste media ultimilor cinci ani.

Cu 6% într-o singură lună a scăzut, conform prognozei, și randamentul estimat pentru cultura de porumb. Comisia estimează că fermierii români vor obține, în medie, 5,53 tone la hectar, cu 6,3% sub media anului anterior și cu 7,6% mai puțin decât media ultimilor cinci ani. Este a patra cea mai mare scădere de randament din UE, după Ungaria ( minus 27%) Italia ( minus 18% față de media ultimilor cinci ani), Estonia ( minus 11).

Un randament de 5,53 tone la hectar înseamnă o producție estimată la 13,6 milioane de tone, față de 14,4 milioane de tone, anul trecut.

La rapiță, ultimele date indică un randament de 2,47 tone la hectar, cu 0,01 tone mai puțin la hectar față de estimarea anterioară.  Vorbim însă de o diminuare a producției la hectar de 20% față de anul trecut, cea mai mare din UE. Raportat la media ultimilor cinci ani, scăderea este de 5,4%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Care sunt randamentele la grâu și orz

În ceea ce privește situația la grâu și orz, revizuirea specialiștilor Comisiei Europene a fost pozitivă. Astfel, potrivit noilor date, fermierii locali ar putea obține 4,27 tone de grâu la hectar ( față de 4,26 tone conform prognozei anterioare). Raportat la rezultatele anului trecut, vorbim despre o scădere de 19%, iar față de media ultimilor cinci ani, scăderea este de 5,8%.

La orz, randamentul estimat este de 4,06 tone la hectar, cu 3,3% peste estimările lunii iunie. Raportat la rezultatele din 2021, scăderea este însă dramatică, de 23%, iar dacă facem comparația cu media ultimilor cinci ani, minusul este de 1,9%.

La nivelul UE, previziunile privind randamentul culturilor de  porumb, floarea-soarelui și soia indică o reducere cu 8 până la 9% față de media ultimilor cinci ani.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...