Programul de guvernare PNL: linie feroviară de mare viteză Bucureşti – Viena şi magistralele de metrou 5 şi 6

Programul de guvernare al PNL în domeniul infrastructurii feroviare prevede proiecte precum linie de mare viteză Constanţa – Bucureşti – Viena. În cazul Metrorex, planurile liberalilor se concentrează pe magistralele M5 Drumul Taberei – Pantelimon şi M6 1 Mai - Otopeni, fără a include însă proiecte avansate precum extinderea M4 de la Gara de Nord până la Gara Progresul.
Anemona Andone - joi, 24 oct. 2019, 18:59
Programul de guvernare PNL: linie feroviară de mare viteză Bucureşti – Viena şi magistralele de metrou 5 şi 6

Deşi România se chinuie de mai mulţi ani să upgradeze reţeaua de cale ferată la viteză de 160 de kilometri/oră pe coridorul IV Rin – Dunăre, PNL include în programul său de guvernare proiecte futuriste precum cel al unei linii de mare viteză Viena – Budapesta – Bucureşti – Constanţa cu ramura Bucureşti – Sofia.

„Restabilirea trilateralei România – Ungaria – Austria la nivelul miniştrilor de transport şi reconfirmarea Declaraţiei comune româno – ungare din 2007 şi a sprijinului austriac pentru stabilirea oportunităţii realizării Proiectului Liniei de mare viteză între Viena – Budapesta – Bucureşti –Constanţa cu ramura Bucureşti – Sofia, ca o prelungire a liniei Paris – Stuttgart – Munchen – Viena  şi pentru promovarea acţiunilor stabilite în Memorandumul din 2008 privind efectuarea studiilor de prefezabilitate şi prezentarea proiectului Comisiei Europene pentru a fi inclus in lista de finanţare pentru exerciţiul financiar 2021-2027”, se arată în programul de guvernare al PNL.

Nu este clar cum va obţine PNL finanţare de la Bruxelles pentru linia de mare viteză, ce ar permite deplasarea trenurilor cu peste 200 km/oră,  având în vedere că aceasta se suprapune cu linia existentă, finanţată deja de UE pentru circulaţia cu viteză maximă de 160 km/oră.

Linie de cale ferată Constanţa – Gdansk

Un alt proiect propus de PNL privind infrastructura feroviară este „participarea la realizarea pe teritoriul României a liniei CF Constanţa – Gdansk în cadrul Proiectului Via Carpatia, proiect prioritar din lista propusă de Forumul de afaceri “Iniţiativa celor trei Mari” de la Bucureşti, anul 2018.”.

Centura feroviară a Capitalei

PNL mai propune în programul său de guvernare analizarea oportunităţii promovării Proiectului “Inelul feroviar al Municipiului Bucureşti”, dezvoltat ca un sector feroviar periurban de tip “pendulă – cadenţat”, care ar putea să fie o alternativa pentru transportul urban sustenabil, nepoluant; acest inel feroviar în zonele periferice ale Capitalei poate descongestiona traficul de călători de tranzit din Bucureşti şi poate fi o soluţie pentru conexiunea metropolei cu localităţile limitrofe”.

Proiecte modernizare cale ferată

Lista proiectelor de modernizare a căii ferate propusă de PNL include: Predeal – Braşov; Braşov -Sighişoara; Bucureşti – Aeroport H. Coandă.

Lista gărilor propuse pentru modernizare, din fonduri europene: Timişoara Nord, Ploieşti Vest, Mărăşeşti, Simeria, Ciulniţa, Suceava Nord, Paşcani, Adjud, Tg. Jiu, Satu Mare, Baia Mare, Făurei, Petroşani, Jibou.

Lista lucrărilor de investiţii şi acţiuni obligatorii cu caracter de urgenţă:

– Pod Grădiştea (CF Bucureşti – Giurgiu),

– Centralizare electronică în staţia CF Videle

– Modernizarea instalaţiilor de centralizare electromagnetică pe secţia Siculeni – Adjud

 – Lucrări de reabilitare pentru poduri, podeţe şi tuneluri, etapizat

– Modernizare treceri la nivel cu calea ferată

Tot în domeniul feroviar, PNL propune liberalizarea transportului feroviar de călători în contextul aplicării celui de-al patrulea pachet feroviar prin transpunerea în legislația din România, în integralitate, a Regulamentului European şi a Directivelor europene privind siguranţa şi interoperabilitatea.

Accelerare pentru M5 şi M6. Incertitudine pentru extindere M4

În cazul transportului feroviar subteran realizat de Metrorex, PNL spune că dezvoltarea reţelei de metrou trebuie să fie corelată cu cerinţa unui transport integrat solicitat de nevoia de mobilitate atât a pasagerilor din Municipiul Bucureşti, cât şi a celor din judeţele limitrofe.

Programul său de guvernare include accelerarea lucrărilor pe Tronsonul Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5. De asemenea, prevede urgentarea procedurilor pentru începerea lucrărilor pe Secțiunea Eroilor– Universitate – Piaţa Iancului şi la Magistrala M6 București – Otopeni, 1 Mai-Aeroportul H Coandă.

Un alt proiect, mai avansat decât cel pentru continuarea Metroului de Drumul Taberei către Iancului, este cel privind extindea M4 Gara de Nord – Gara Progresu. Nu este clar dacă PNL a omis din greşeală acest proiect sau nu va fi inclus în planurile sale pentru dezvoltarea metroului bucureştean.

De asemenea, legat de mobilitatea celor din judeţele limitrofe Bucureştiului, Metrorex avea mai multe planuri pentru extinderea liniilor de metrou către periferie.  Nu este nici aici clar ce va face PNL dacă va veni la guvernare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...