Programul de guvernare PNL: dispar 140 de kilometri de autostradă în construcţie şi lansaţi la licitaţii

Programul de guvernare al PNL omite proiecte pentru construirea a 140 kilometri de autostradă, estimate la 5,57 miliarde de lei, aflate deja în diferite faze de derulare. ECONOMICA.NET a constituit lista kilometrilor de şosea de mare viteză, aflaţi în construcţie şi lansaţi la licitaţii, care nu au fost incluşi în planurile partidului ce vrea să vină la Palatul Victoria.
Anemona Andone - joi, 24 oct. 2019, 18:58
Programul de guvernare PNL: dispar 140 de kilometri de autostradă în construcţie şi lansaţi la licitaţii

Pe partea de infrastructură rutieră, programul de guvernare al PNL include finalizarea următoarelor proiecte aflate în execuţie:

  • Autostrada A1: Lugoj-Deva (Lot 3)
  • Autostrada A3: Borş – Nădăşelu – secțiunile Biharia – Borș și Suplacu de Barcău – Chiribiș, Câmpia Turzii – Târgu Mureş – lot Iernut – Chețani, Râşnov – Cristian
  • A7 : Centura Bacău 
  • A10: Sebeş – Turda – lot 1, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului
  • Accelerarea implementării proiectului Pod suspendat peste Dunăre la Brăila, proiect aflat în execuție.

De asemenea, ca proiecte noi de investiţii, PNL propune realizarea A1 Sibiu – Piteşti, A8 Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni şi Inel Bucureşti (A0).

Din listele de mai sus lipsesc însă proiecte aflate deja în execuţie, precum lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda (24 km), construit de grecii de la Aktor şi lotul Cheţani – Câmpia Turzii (16 km) făcut de constructorul român Straco.

Coincidenţă sau nu, progresul de pe aceste proiecte a fost criticat adesea de către pasionaţii de infrastructură, care solicită chiar rezilierea contractelor. Nu este clar dacă PNL a omis din greşeală aceste proiecte sau chiar nu are în plan finalizarea lor.

Totodată, din listele cu proiectele propuse de PNL mai lipsesc 55 de kilometri din Autostrada Transilvania, cuprinşi între Nădăşelu şi Suplau de Barcău, care au fost deja lansaţi la licitaţii pentru construcţie. Aceste licitaţii, cu o valoare cumulată estimată la 2,57 miliarde de lei, apar ca fiind suspendate în platforma de achiziţii publice SICAP.

Incert este şi viitorul lotului Chiribiş – Biharia din Autostrada Transilvania. Secţiunea de 28 kilometri a fost lansată la licitaţie, însă aceasta nu a fost încă finalizată din cauza contestaţiilor.

Din planurile PNL lipseşte şi mini-lotul din Autostrada Transilvania, de 4,5 kilometri de lângă aeroport, Târgu Mureş – Ungheni. Acesta a fost relansat la licitaţie în 2016 şi nu a fost atribuit nici până în prezent, din cauza contestaţiilor.

Neclară este şi situaţia lotului cu tunelurile pentru urşi din Autostrada Lugoj – Deva, ultimul care ar trebui construit pentru a avea autostradă neîntreruptă de la Sibiu până la graniţa cu Ungaria. Şi acest lot, de 13 kilometri lungime şi cu o valoare estimată de 1,56 miliarde de lei, a fost lansat la licitaţie, care este în prezent suspendată.

Contactat de către ECONOMICA.NET pentru a desluși misterul evaporării celor 140 de kilometri, ministrul propus al Infrastructurii Lucian Bode nu a răspuns la telefon.

Citeşte şi Programul de guvernare PNL – Care sunt planurile pentru Autostrada de pe Valea Prahovei

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...