Programul de guvernare al PNL – Prioritatea liberală No. 1 în fiscalitate: asigurarea veniturilor statului din taxe şi impozite

24 10. 2019
orb_86481500

„Politicile fiscale și bugetare trebuie să asigure îndeplinirea a trei obiective majore: să mobilizeze, prin impozite, taxe și alte venituri, resursele financiare de care statul are nevoie pentru finanțarea exercitării funcțiilor sale, este prioritatea PNL în programul de guvernare, recent publicat de partid.

În subsidiar, Partidul Naţional Liberal se referă şi la economia reală. Şi spune că ar trebui susţinut şi „un mediu de afaceri favorabil și predictibil, precum și unele procese pozitive pentru o creștere economică sustenabilă [şi] să contribuie la realizarea stabilității economiei românești, prin atenuarea impactului nefavorabil care poate apărea în evoluția ciclurilor economice”, semn că o eventuală guvernare Orban, se pregăteşte pentru o criză. 

Programul are o serie de obiective pe termen scut. Primul fiind încheierea anului fiscal 2019 în interiorul limitei de deficit din Tratatul de aderare, de 3% din PIB. 

„Încheierea exercițiului bugetar pe anul 2019 cu limitarea depășirii țintei de deficit bugetar de 3% din PIB”, este prioritatea numărul unu dintre cele pe termen scurt.

Pe termen lung, pentru atingerea obiectivului major expus la începutul articolului, Programul are diverse tactici care fornează în final o strategie. Prima tactică ar fi predictibilitatea cadrului fiscal, prin controlul modificărilor aduse Codului fiscal, inclusiv prin dialogul cu părţile implicate. Cea de-a doua este reformarea ANAF. Astfel încât această instituție să nu aibă interferenţe din partea factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale și să promoveze principiul conformării voluntare în relația cu contribuabilii. De asemenea, dar pe ultimul plan în restucturarea ANAF, PNL menţionează accelerarea procesului de informatizare a relației contribuabil-autoritate fiscală.

Revine tema bugetului multi-anual, folosită de toate partidele în campanii înca de dinainte de aderarea Romaniei la UE, în 2007. La fel şi cea a programării multi-anuale a investiţiilor publice.

Cu acestea, programul de guvernare al PNL se încheie pe parte de finanţe publice. 

Puteţi citi aici Programul de guvernare al PNL

 Puteţi citi aici ce apare în program despre autostrada Comarnic-Braşov