Programul de redresare al televiziunii publice, în atenţia Comisiilor de Cultură ale Parlamentului

Programul de redresare al televiziunii publice a constituit miercuri tema audierilor conducerii SRTV desfăşurată pe parcursul a mai mult de două ore în şedinţa Comisiilor de Cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 15:29
Programul de redresare al televiziunii publice, în atenţia Comisiilor de Cultură ale Parlamentului

Vicepreşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Victor Socaciu, a afirmat că şedinţa este exclusiv a deputaţilor, pentru că parlamentarii din Comisia de Cultură a Senatului nu au fost convocaţi regulamentar. Socaciu a fost contrazis de preşedintele Comisiei, deputatul Raluca Turcan, care susţine că a vorbit la telefon de mai multe ori cu omologul său din Senat, Sergiu Nicolaescu, în legătură cu data şedinţei, iar staff-urile celor două comisii au convenit detaliile desfăşurării acesteia. Raluca Turcan a fost susţinută de senatorul Radu F. Alexandru, secretar al Comisiei de Cultură din Senat, care a explicat că şedinţa a fost anunţată încă din urmă cu 10 zile, fiind programată iniţial pentru 11 septembrie şi amânată din cauza agendei preşedintelui-director general al SRTV, Claudiu Săftoiu.

Preşedintele-director general al SRTV a subliniat că procesul de restructurare care început sub mandatul său în SRTV este un proces deschis, prin care are loc asanarea managementului defectuos existent în televiziunea publică de aproape 10 ani.

„Procesul restructurării este dureros, nedorit, dar se desfăşoară sub stricta respectare a legii. Publicul trebuie să primească de la SRTV informaţie, actualitate, cultură, educaţie şi imparţialitate”, a subliniat Claudiu Săftoiu, care a enumerat printre obiectivele programului se redresare economică a SRTV reducerea cheltuielilor televiziunii publice cu 50% şi a personalului cu 30%.

Claudiu Săftoiu a afirmat că TVR trebuie să îşi echilibreze balanţa de venituri şi cheltuieli până în 2016.

Fostul preşedinte director-general al SRTV în perioada 2002-2005, Valentin Nicolau, membru în CA al SRTV, consideră că programul de redresare prezintă „o soluţie de improvizare, cu efecte dezastruoase”.

Sorin Costea, membru în CA al SRTV ca reprezentant al salariaţilor, s-a plâns că salariile angajaţilor nu au mai fost indexate de 5-6 ani, iar Cristian Niţulescu, membru în CA al SRTV, a subliniat că „SRTV nu îşi propune să concedieze 1.000 de oameni, ci să salveze 2.500 de locuri de muncă”.

Preşedintele Comisiei, deputatul Raluca Turcan, a solicitat conducerii SRTV să precizeze în două săptămâni care sunt criteriile pe baza cărora se fac concedieri colective, care este economia realizată prin desfiinţarea TVR Cultural şi TVR Info şi rezultatele raportului Curţii de Conturi în TVR.

„Îi certăm pe cei care încearcă să salveze televiziunea şi nu să nu îi deranjăm pe cei care au adus televiziunea în faliment. Ei să fie chemaţi în faţa unei instanţe pentru a da socoteală”, a spus deputatul Victor Socaciu.

Claudiu Săftoiu a afirmat că aprecierile unor parlamentari „au fost nedrepte, rău voitoare, cauzate din dezinformare”.

„Nu se putea face altfel. Iubesc televiziunea română şi nu o demolez”, a spus Claudiu Săftoiu, care a precizat că la disponibilizare va prevala criteriul profesional şi că TVR Cultural şi TVR Info nu au fost desfiinţate, ci doar suspendate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Startup-ul Grovy, care aduce cumpărăturile la ușă în 10 minute, se lansează în România
Startup-ul Grovy, care aduce cumpărăturile la ușă în 10 minute, se lansează în România
Un startup din Germania pătrunde pe piața românească și promite să le aducă bucureștenilor cumpărăturile în 10 ...
Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi
Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi
România aruncă anual 3,4 milioane de tone de mâncare, iar responsabilitatea aparține în primul rând consumatorului ...
30 de ani de capitalism. Corneliu Bodea, ADREM: „E frustrant când încerci să construiești o afacere „ca afară” și ești înconjurat de șmecherie, impostură și ipocrizie”. Cât de greu a fost drumul spre succes
30 de ani de capitalism. Corneliu Bodea, ADREM: „E frustrant când încerci să construiești o afacere „ca afară” ...
Adrem este azi una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale românești din domeniul serviciilor energetice, cu 1.200 ...