Programul de restructurare a Poştei Române va fi prezentat azi în CA

Programul de restructurare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) va fi prezentat vineri în Consiliul de Administraţie, iar dacă va fi aprobat de sindicate vor fi disponibilizate 1.068 de persoane şi două treimi dintre directorii companiei, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 05:20
Programul de restructurare a Poştei Române va fi prezentat azi în CA

„Am cerut un program de urgenţă de restructurare la Poşta Română, care va fi prezentat mâine (vineri n.r.) în Consiliul de Administraţie al companiei, iar dacă sindicatele îşi vor da acordul, înseamnă aprobarea noii organigrame, destituirea şi trecerea în şomaj a doi din trei directori, adică din 150 vor rămâne cel mult o treime. De asemenea, 1.068 de persoane vor fi disponibilizate şi numai din aparatul TESA neesenţial, care nu are competenţele necesare şi persoanele au fost angajate de cel mult trei ani”, preciza Dan Nica.

Acesta a subliniat că, în momentul în care a preluat mandatul la MCSI, a găsit Poşta Română „într-o acţiune de devalizare”.

„Ceea ce am găsit la Poşta Română a fost o pierdere de aproape 100 de milioane de de euro acumulată din anii 2009-2010 -2011, o datorie la buget reeşalonată de circa 110 milioane de lei şi o amendă dată de Consiliul Concurenţei de 110 milioane de lei. O scrisoare a fostului director general de la Poştă, pe care l-am lăsat să revină la meseria de bază de specialist în vânzări de chiuvete, mă anunţa că pe data de 14 aprilie Poşta Română intră în faliment. Exista o acţiune clară de devalizare a acestei companii, fără precedent şi care a pus în pericol o instituţie strategică a statului, dar şi vieţile a 36.000 de salariaţi”, spunea şeful MCSI.

În opinia ministrului Nica, dacă sindicatele nu îşi vor da acordul faţă de programul de restructurare va cere aplicarea variantei B, respectiv intrarea în insolvenţă.

Ministrul Comunicaţiilor a anunţat că, în cursul dimineţii de joi, Corpul de Control al premierului a demarat investigaţiile la Poşta Română, deoarece MCSI nu are resursele necesare pentru a face acest lucru.

„MCSI nu are nici capacitatea şi nici personalul de a face aceste investigaţii, iar realizarea acestora de către personalul din Poştă ar fi ridicat o suspiciune majoră, adică cei care au furat să se controleze pe ei”, a adăugat şeful MCSI.

Dan Nica a dezvăluit presei şi alte nereguli găsite la Poşta Română, precum o sentinţă definitivă şi executorie de plată a unei sume de 5 milioane de euro pentru o firmă – STS ( nu este vorba de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale n.r. ), care are un singur salariat şi profit de un leu, iar în cazul procesului cu Consiliul Concurenţei, compania nu a avut jurişti care să o apere.

„La procesul cu Consiliul Concurenţei pentru amenda de 100 de milioane de lei, Poşta nu a avut apărători şi acea decizie de suspendare de care depindea păstrarea reeşalonării a fost pierdută. O altă chestiune a fost legată de contractul de exclusivitate pe care îl avea Poşta Română, până la 31 decembrie 2012, pentru toate trimiterile de sub 50 de grame şi sub un tarif de 2 lei, şi pe care a reuşit cu mare succes să piardă un segment important de piaţă. Toate firmele care au prestat acest serviciu au făcut-o ilegal şi aceste contracte ar trebui reziliate, pe lîngă amenzile primite de la Autoritate. De asemenea, am informaţii că Poşta Română nu s-a prezentat la licitaţiile organizate de instituţiile statului pentru trimiteri poştale mari, de unde şi suspiciunea că a fost acţiune dirijată şi coordonată prin care au fost sprijinite anumite firme private în dauna Poştei”, a explicat Dan Nica.

Acesta a subliniat că în perioada următoare va demara procedurile pentru angajarea unui consultant internaţional care să facă demersurile necesare pentru găsirea unui investitor strategic.

„Dacă investitorul va fi minoritar vom alege până la sfârşitul anului şi un management privat, pentru că ne-am cam lămurit cu mangamentul de la stat”, a mai adăugat şeful MCSI.

Poşta Română este deţinută de statul român prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cu 75% din acţiuni şi de Fondul Proprietatea cu 25%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...