Programul Naţional Apicol 2017 – 2019 va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în martie – MADR

Programul Naţional Apicol 2017 - 2019 va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare în cursul lunii martie 2016, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Economica.net - mar, 23 feb. 2016, 06:38
Programul Naţional Apicol 2017 - 2019 va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în martie - MADR

În acest context, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut luni o întâlnire de lucru cu reprezentanţii crescătorilor de albine pentru agrearea programului în vederea transmiterii la Bruxelles, scrie Agerpres.

‘Ţin foarte mult la o discuţie constructivă şi încercăm să preluăm recomandările dumneavoastră. Eu însumi sunt un mare consumator de miere de albine şi cred că stă în puterea noastră să valorificăm producţia cât mai bine dar, în acelaşi timp, să şi educăm românii să consume miere de calitate şi astfel să reuşim să creştem consumul de miere în România’, a subliniat ministrul Agriculturii, la întâlnirea cu apicultorii.

Discuţiile s-au axat pe modul de decontare a cheltuielilor prin PNA şi condiţiile de eligibilitate pentru a beneficia de sprijinul oferit prin intermediul acestui program, îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă, fiind analizate şi măsurile de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol etc.

Programul Naţional Apicol 2017-2019 se adresează atât apicultorilor care deţin până la 75 familii de albine cât şi celor care deţin peste 75 familii de albine (cu condiţii diferite de eligibilitate) şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.

Potrivit MADR, apicultorii pot achiziţiona produsele şi depune dosarele la APIA direct sau prin intermediul formei asociative.

Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), producţia de miere din 2015 s-a diminuat în medie cu 30% faţă de o producţie medie anuală de 22.000 de tone, din cauza secetei şi a depopulărilor familiilor de albine.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.

România deţine, la ora actuală, locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine cu 1,47 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...