Programul obligatoriu de ofertare a gazelor românești se prelungește și în 2024, prețul de vânzare va fi plafonat la 150 de lei/MWh, deocamdată. Alături de Petrom și Romgaz, va fi obligată să contribuie și BSOG

Programul obligatoriu de ofertare de gaze românești pe piața internă, care îi vizează pe cei doi mari producători interni, Romgaz și Petrom și, mai nou, se pare că și pe Black Sea Oil and Gas, a fost prelungit până la finalul anului 2024. De fapt, toate cantitățile de gaz ofertate se vor vinde la preț plafonat, 150 de lei/MWh.
Mihai Nicuţ - mar, 13 sept. 2022, 12:14
Programul obligatoriu de ofertare a gazelor românești se prelungește și în 2024, prețul de vânzare va fi plafonat la 150 de lei/MWh, deocamdată. Alături de Petrom și Romgaz, va fi obligată să contribuie și BSOG

ANRE a pus în dezbatere publică un proiect de ordin referitor la prelungirea perioadei în care producătorii români de gaz trebuie să oferteze obligatoriu pe piață o cotă din producția realizată, așa numitul “Gas Release Program”.  Perioada de ofertare obligatorie a unor cantități, introdusă în anul 2020 a tot fost prelungită și expira la finalul anului 2023. Proiectul de ordin al ANRE prelungește această perioadă obligatorie de ofertare până la finalul anului 2024. Până atunci, producătorii vor fi obligați să oferteze o parte din gazele produse, proventul variind în funcție de tipul de produs tranzacționat – de la 5% din producție pentru contracte cu livrare la semestru la 35% din producție pentru contractele cu livrare la lună.

Cităm din ordin:

“Perioadele pentru care se stabilesc cantităţile de gaze naturale în conformitate cu prevederile art. 177 alin. (3^16) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, sunt următoarele:

a)1 iulie 2020-31 decembrie 2020;

b)1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021;

c)1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022.

d) 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023;

e) 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024.”

“La articolul 2 alineatul (3), după  litera  c) se introduc două noi litere, litera d) și litera e), cu următorul cuprins:

„d) în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023:

(i) Clu = 35%;

(ii) Ctrim = 20%;

(iii) Csem = 5%;

(iv) Csez = 25%;

(v) Can = 15%;

e) în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024:

(i) Clu = 35%;

(ii) Ctrim = 20%;

(iii) Csem = 5%;

(iv) Csez = 25%;

(v) Can = 15%;”

Dacă până acum producătorii ofertau gazele cumva la prețul pieței – întâi a fost media de preț de la Central European Gas Hub pentru produsele echivalente, după care media tranzacțiilor de pe piața locală, de data aceasta gazele ofertate prin “gas release program” vor fi vândute obligatoriu la prețul de 150 de lei/MWh, cel puțin până la finalul lui august 2023, după cum se înțelege din Ordinul ANRE.

Reglementarea coroborează de fapt programul de ofertare obligatorie cu prevederile referitoare la vânzarea de gaze la preț plafonat către furnizorii clienților casnici și către producătorii de energie termică. Potrivit ultimelor reglementări din OUG 119/2022, acest preț este de 150 de lei/MWh. De fapt, cum cantitățile necesare pentru consumul celor două categorii sunt mai mari decât cantitățile care trebuie ofertate prin acest program, se înțelege că tot gazul românesc care va fi obligatoriu scos la vânzare prin “gas release program” se va vinde la 150 de lei/MWh, cel puțin până în august 2023.

Iată ce mai scrie în acest sens în proiectul de Ordin al ANRE:

“În perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, cantitățile aferente obligației de ofertare stabilite prin decizia prevăzută la alin. (7), se vor vinde potrivit dispozițiilor art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu anexa 5 la aceasta.

În perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, diferența pozitivă dintre cantitățile de gaze naturale aferente îndeplinirii de către producătorii de gaze naturale a obligaţiilor prevăzute la art. 177 alin. (3^15) şi (3^16) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare și cantitățile stabilite în conformitate cu prevederile prezentului ordin, defalcată lunar, se vinde potrivit dispoziţiilor art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu anexa 5 la aceasta”.

Dacă în trecut programul era obligatoriu pentru cei doi mari producători, Romgaz și Petrom, anul viitor cel mai probabil va fi și pentru Black Sea Oil and Gas (BSOG), care a început vara aceasta să scoată primele gaze din Marea Neagră. Asta pentru că ““gas release program” se referă obligatoriu la firmele cu o producție de cel puțin 3.000.000 MWh în anul precedent, ceea ce înseamnă aproximativ 285 de milioane de metri cubi de gaze. Or, BSOG are o producție anuală estimată de gaze la 1 miliard de metri cubi pe an, și, cum a început exploatarea cam pe la jumătatea acestui an, se înțelege că obligația de ofertare i se va aplica și companiei americane.

Istoria “gas release program”

Programul a fost lansat în 2020, în condițiile în care la jumătatea anului s-a liberalizat piața de gaze naturale și pentru casnici. Practic, Petrom și Romgaz au fost obligate să scoată la vânzare 40% din producția anuală pe Bursa Română de Mărfuri, întâi la prețuri care au ținut cont de cotațiile de la hub-ul de la Baumgarten, apoi cu referință de preț tranzacțiile deja încheiate pe piața internă. Ideea Guvernului și a reglementatorului a fost de a asigura cumva forțat o lichiditate pe piața de unde furnizorii cumpără gaze pentru clienții lor, după sfârșitul perioadei de reglementare. Petrom și Romgaz sunt obligate să pună la vânzare gaze cu livrare în viitor, pe trimestru, semestru, sezon cald/rece sau an gazier.

Au fost și voci care au acuzat GRP de-a lungul derulării lui. Unii au spus că furnizorii au avut astfel acces la gaz mai ieftin pe care l-au putut chiar exporta, alții au spus chiar că GRP, dimpotrivă, a provocat o anumită penurie de gaz în piață pentru că, obligați să respecte acel procent de ofertare pe scadențe și calendar prestabilite, producătorii nu au mai avut gaze să onoreze cererile care au apărut apoi, suplimentar, în piață.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...