Programul Rabla – AFM va evalua efectele: „Vom vedea dacă este nevoie de o pauză”

RABLA 2014  a venit cu o schimbare în acest an, iar efectele acestuia le vom evalua în două-trei luni după care vom vedea dacă acest program ajută sau dacă este nevoie de o pauză, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/.
Economica.net - lun, 28 apr. 2014, 09:12
Programul Rabla - AFM va evalua efectele:

RABLA 2014 ‘Programul de anul trecut al Rabla era unul de tranziţie. Anul acesta este total schimbat şi sperăm epuizarea tuturor voucherelor. Am gândit că este nevoie de un alt tip de program, iar anul acesta a venit cu o schimbare. În două-trei luni vom avea o evaluare şi atunci vom vedea dacă este nevoie de o pauză sau dacă acesta ajută. Nu cred că ne transformăm în groapa de gunoi a Europei, nu ne putem compara cu parcurile auto din Bulgaria, Cehia care nu au avut astfel de programe. Problema este că România are o putere de cumpărare mai scăzută şi considerăm că nivelul la momentul de faţă este unul care poate fi atins, în sensul epuizării celor 20.000 de tichete alocate în acest an’, a afirmat Gearâp.

Oficialul AFM a precizat, totodată, că la nivelul anului 2013 cifra de afaceri din industria auto locală s-a ridicat la valoarea de 16 miliarde de euro, mare parte provenită din segmentul componentelor şi accesoriilor.

Conform datelor AFM, la data de 28 aprilie, erau înregistrate în sistemul informatic dedicat Programului ‘Rabla’ 3.569 rezervări de tichete, din care 3.522 validate, o rezervare în curs şi alte 46 invalidate din cauza datelor completate greşit sau eronate.

În aceste condiţii, la ora actuală, în respectivul sistem sunt disponibile 13.431 tichete valorice.

Toate aceste informaţii sunt accesibile pe site-ul Administraţiei şi vor fi actualizate zilnic până la epuizarea stocului de tichete.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul ‘Rabla’ se pot înscrie, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, îşi pot casa maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pentru ediţia din acest an a Programului ‘Rabla’, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...