Programul Rabla trebuie continuat indiferent de oponenţa anumitor actori ai pieţei – Korodi

Programul Rabla a avut, în acest an, cele mai bune rezultate de la demararea iniţiativei guvernamentale în urmă cu 10 ani şi trebuie continuat indiferent de oponenţa anumitor actori ai pieţei şi calibrat la necesităţile de mediu ale României, a afirmat, miercuri, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 11:49
Programul Rabla trebuie continuat indiferent de oponenţa anumitor actori ai pieţei - Korodi

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, remis Agerpres, după nouă luni la şefia MMSC, Korodi a predat miercuri mandatul de ministru Graţielei Gavrilescu.

‘Uitându-ne pe rezultate am putea spune că ediţia din acest an a înregistrat cea mai bună reacţie şi implicare a populaţiei în Program de la lansarea lui, în urmă cu 10 ani. A fost primul an din cei zece, când am epuizat toate tichetele adresate persoanelor fizice înainte cu o lună de termenul limită stabilit prin calendarul de desfăşurare. Acest lucru s-a datorat categoric introducerii, în premieră, a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (…) De aceea, Programul trebuie continuat indiferent de oponenţa anumitor actori ai pieţei şi calibrat la necesităţile de mediu ale României’, a menţionat Attila Korodi.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte programul Casa Verde, acesta a fost deblocat în acest an, fiind realizate plăţi de aproape 3 milioane lei pentru dosarele depuse în 2011.

‘(…) am analizat în cursul acestui an toate cele 23.938 de dosare depuse în 2011 şi am efectuat plăţi efective în valoare de aproximativ 3 milioane de lei. Mă aştept ca cele aproximativ 24.000 de familii din România care au beneficiat de acest program să fie dublate, chiar triplate în cursul anului următor’, a spus fostul ministru al Mediului.

Korodi aminteşte, în comunicat, şi despre progresele înregistrate în cadrul Programului derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ privind protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi epurare, sesiune de finanţare adresată autorităţilor locale din România şi lansată în 2010, precum şi de programele de educaţie pentru mediu pentru care a fost alocată, în 2014, suma de 20 de milioane de lei.

Cât priveşte aşteptările pentru 2015, fostul ministru al Mediului a amintit de ‘Casa Verde’, pistele pentru biciclişti, amenajarea de parcuri, programul Rabla şi managementul deşeurilor.

‘(…) Am pregătit strategia pentru anul 2015 care vizează finalizarea tuturor proiectelor aflate în implementare, deschiderea unei noi sesiuni de finanţare în domeniul managementului deşeurilor şi al reţelelor de apă şi canal dar şi deschiderea unor noi sesiuni de finanţare pentru proiectele bine cunoscute şi aşteptate de populaţie, precum: Casa Verde, amenajarea pistelor de biciclete, proiecte de amenajare de parcuri şi spaţii vezi în mediul urban, Rabla. O altă noutate pe care am dorit să o lansăm anul viitor se referă la finanţarea unui program de dezvoltare a infrastructurii necesare autovehiculelor electrice. Dacă strategia va prinde contur, aşa cum am imaginat-o, Administraţia Fondului pentru Mediu va deveni o adevărată bancă de investiţii de mediu, accesibilă deopotrivă populaţiei şi autorităţilor publice POS Mediu a reprezentat o bază de dezvoltare şi sursă solidă prin care politicile de mediu au putut fi implementate. În cursul mandatului meu am atins pragul de absorbţie de 54%, ceea ce înseamnă peste 2,8 miliarde de euro, reprezentând atât avansurile primite de la Comisia Europeană, cât şi sume procesate de Autoritatea de Management’, a afirmat Korodi.

Predarea de mandat a avut loc în contextul deciziei UDMR de a părăsi actualul Guvern, ca urmare a votului comunităţii maghiare exprimat în recentele alegeri prezidenţiale.

Noul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a depus jurământul miercuri, la Palatul Cotroceni, în prezenta preşedintelui Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...