Programul Rabla începe în cel mult două săptămâni. Voucherul va fi transmisibil

Noile condiţii de derulare a programului 'Rabla' vor fi publicate pe site-ul Ministerului Mediului pe data de 15 aprilie, iar demararea efectivă a acestuia va fi posibilă la o săptămână după primirea propunerilor, în timp ce tichetul valoric ar urma să fie transmisibil, a declarat, marţi, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, la deschiderea Romenvirotec 2013 de la Romexpo.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 10:14
Programul Rabla începe în cel mult două săptămâni. Voucherul va fi transmisibil

‘Programul Rabla va fi urcat pe site pe data de 15 aprilie, aşa cum am declarat. Va urma o perioadă de câteva zile în care aşteptăm propuneri şi soluţii din partea tuturor, astfel încât să diminuăm orice efect negativ pe piaţă atât la nivelul cetăţenilor, cât şi la nivelul celorlalţi actori care sunt implicaţi în derularea acestui program. Pe data de 15 aprilie vom anunţa şi cum se va numi programul şi, bineînţeles, vom organiza o conferinţă de presă pe această temă înainte de publicarea pe site a condiţiilor programului. Programul probabil că va demara la o săptămână după ce vom primi propunerile şi observaţiile. Este normal să existe o consultare publică înainte de a semna Ordinul, deci nu se impune adoptarea de către Guvern’, a afirmat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a menţionat, totodată, că tichetul în valoare de 1.500 de euro va fi transmisibil.

‘Ceea ce comunicăm clar în momentul de faţă şi ceea ce ştim precis este că tichetul va avea valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei. Bugetul programului din acest an al programului ‘Rabla’ este aproximativ egal, dar nu mai mare decât cel de anul trecut. Avem de gând să facem modificări şi cu siguranţă va fi posibilă o înstrăinare a tichetului pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au posibilitatea să-şi cumpere un autoturism numai în baza tichetului, aşa că sigur se va asigura o transmisibilitate în cadrul acestui proiect. Maşina nouă va putea fi achiziţionată cu un singur tichet valoric’, a precizat Rovana Plumb.

În plus, ministrul a subliniat faptul că ‘în momentul acesta suntem în analiză în privinţa numărului de vouchere care va fi pus pe piaţă’, iar ‘Administraţia Fondului pentru Mediu îşi asigură veniturile în special din colectarea cuantumului aferent timbrului de mediu’.

‘Luăm în calcul faptul că avem de restituit sume importante de bani către cetăţeni, aşa cum a anunţat şi premierul la începutul acestui an, în jur de un miliard de euro. De la începutul anului am restituit în jur de un milion de euro, iar pe măsură ce intră valoarea timbrului de mediu, în egală măsură restituim către cetăţeni pentru că este dreptul lor. Avem în analiză o sumă în aşa fel încât să asigurăm o emitere echitabilă a tichetelor în cadrul acestui program’, a declarat Rovana Plumb.

Referindu-se la informaţiile conform cărora pe Internet ar fi apărut deja vânzători de vouchere pentru ‘Rabla 2013’, oficialul a adăugat că informaţiile care trebuie urmărite şi luate în considerare sunt doar cele provenite din parte ministerului de resort.

‘Rog cetăţenii care sunt interesaţi să intre în acest program să ia ca informaţii oficiale doar cele ce vor fi transmise prin intermediul media de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Noi luăm toate măsurile în aşa fel încât să eliminăm piaţa neagră a acestor tichete, să diminuăm evaziunea fiscală şi vom colabora cu organele de Poliţie’, a spus ministrul Mediului.

Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ a alocat, în 2012, pentru Programul ‘Rabla’, în două etape, 171 de milioane de lei, sumă care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani.

În prima etapă a programului, care a demarat în data de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar în etapa a II-a, începută în 8 august 2012, au fost alocate alte 57 milioane de lei pentru casarea a încă 15.000 de maşini.

Dintre cele 45.000 de tichete aferente acestui program tipărite de AFM şi repartizate colectorilor /REMAT-uri/, 43.350 au fost alocate persoanelor fizice, iar 1.650 persoanelor juridice

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...