Noi reglementări pentru stimularea înfiinţării de microîntreprinderi de către debutanţi în afaceri

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, modificarea şi completarea normelor metodologice cu privire la stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către debutanţi în afaceri, informează Biroul de presă al Executivului.
Economica.net - mie, 19 aug. 2015, 12:35
Noi reglementări pentru stimularea înfiinţării de microîntreprinderi de către debutanţi în afaceri

‘Potrivit actului normativ, înscrierea proiectelor în acest program se va face exclusiv online, pe bază de username şi parolă, în sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, până la epuizarea bugetului alocat programului. Anterior, înscrierea online a proiectelor se făcea în sesiune continuă. Solicitanţii care nu au acces la un computer beneficiază pentru înscrierea online de asistenţă gratuită din partea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie din raza teritorială a SRL-D’, precizează Guvernul.

Un alt element de noutate este faptul că admiterea în program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse online, punându-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri, scrie Agerpres.

‘Anterior acestei modificări, admiterea în program se făcea în funcţie de ordinea înscrierilor. Punctajul minim acceptat este de 60 puncte, iar aplicaţia va genera automat aplicanţilor ce nu se înscriu în punctajul minim mesajul ‘nu îndepliniţi criteriul de minim 60 de puncte’ în momentul transmiterii planului de afaceri. (…) În urma admiterii, aplicaţia electronică va genera un număr unic electronic pentru fiecare proiect, denumit număr RUE, adică număr în Registrul Unic Electronic’, menţionează Guvernul.

Potrivit noilor reglementări, evaluarea planurilor de afaceri se face pe baza punctajului obţinut, iar verificarea veridicităţii şi coerenţei informaţiilor înscrise în planul de afaceri se realizează de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC), urmând ca avizarea verificărilor să fie efectuată de către Direcţia de Implementare Programe pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

‘Aplicanţii ale căror planuri de afaceri se implementează cu componentă de credit şi care obţin cel puţin punctaj minim în urma verificărilor efectuate vor încheia contractul de finanţare cu OTIMMC după prezentarea dovezii cofinanţării. Dovezile de cofinanţare pot fi următoarele: contractul de credit emis de un finanţator de credit autorizat; dovezile certe privind capacitatea de cofinanţare a proiectului respectiv (prezentarea scrisorii de confort, extras de cont care să demonstreze că beneficiarul dispune de suma necesară cofinanţării/ contract/ linie de credit, emise de un finanţator de credit autorizat din România şi care vor acoperi cel puţin valoarea finanţării proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinanţare din cheltuieli eligibile’, arată Guvernul.

Sursa citată menţionează că finanţarea în perioada 2015 – 2020 a programului pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile (AFN) se va face pentru cel puţin 550 de microîntreprinderi pe an şi se asigură din bugetul aprobat anual al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...