Progresul înregistrat de femei pe piaţa muncii ar putea scădea în acest an la nivelul din 2017

AGERPRES - lun, 08 mart. 2021, 12:10
Progresul înregistrat de femei pe piaţa muncii ar putea scădea în acest an la nivelul din 2017

COVID-19 a accentuat inegalităţile între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, mai multe femei fiind în situaţia de a-şi pierde sau de a renunţa la locul de muncă în timpul pandemiei, potrivit raportului PwC Women in Work Index, care măsoară gradul de independenţă economică a femeilor din ţările membre OCDE.

Astfel, progresul înregistrat de femei pe piaţa muncii ar putea reveni în acest an la nivelul din 2017. Indicele analizat este estimat să scadă cu 2,1 puncte între 2019 şi 2021 şi va începe să recupereze abia din 2022, când va recâştiga doar 0,8 puncte.

„Pandemia a venit cu multe restricţii, a închis afaceri, grădiniţe şi şcoli, ceea ce a contribuit la pierderea multor locuri de muncă. Mai mult, şcoala online a implicat şi necesitatea de a sta acasă cu copiii, ceea ce a afectat în special femeile. Fie că vorbim despre consecinţa pierderii locurilor de muncă, reducerii veniturilor sau pur şi simplu stresului adiţional generat de munca de acasă, grija pentru sănătatea familiei etc., femeile sunt mult mai vulnerabile. Cercetările arată că întreruperile în carieră au un impact negativ pe termen lung asupra perspectivelor femeilor pe piaţa muncii, de multe ori ele întorcându-se pe poziţii cu calificări reduse şi salarii mai mici. De aceea, este esenţial ca atât la nivel guvernamental, cât şi de companie să existe programe de incluziune şi dezvoltare pentru femei. Nu este vorba despre discriminare pozitivă, ci despre recunoaşterea aportului social şi economic indirect, dar esenţial, pe care femeile şi mamele, în special, îl aduc omenirii”, a declarat Oana Munteanu, director Consultanţă în Resurse Umane PwC România.

În 17 dintre cele 24 de ţări OCDE care au raportat o creştere globală a şomajului în 2020, femeile au fost cele mai afectate. Comparativ cu 2019, rata anuală a şomajului OECD în 2020 a crescut cu 1,7 procente puncte pentru femei (de la 5,7% în 2019 la 7,4% în 2020) şi 1,5 puncte procentuale pentru bărbaţi.

Datele colectate în raportul PwC arată că, la nivel global, 40% dintre femeile care lucrează (aproape 510 milioane) sunt angajate în sectoare foarte afectate de COVID-19, precum turismul, divertismentul şi servicii de recreere, comerţ şi produse alimentare. Comparativ, 37% dintre bărbaţii lucrează în aceste sectoare.

În România, deşi în decembrie rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (5,1%, faţă de 4,6%), gradul de ocupare este mai mare la bărbaţi, de 74,9%, faţă de 56,9% la femei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pentru a anula problemele provocate de COVID-19 femeilor care muncesc, până în 2030, progresul către egalitatea de gen trebuie să fie de două ori mai rapid decât rata sa istorică.

Primele locuri în topul ţărilor cu cele mai mari progrese pe piaţa muncii pentru femei sunt deţinute de Islanda, Suedia şi Noua Zeelandă, în timp ce ultimele poziţii aparţin Mexicului, Coreei de Sud şi Chile.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Slovenia ocupă locul cel mai înalt (poziţia 4). Polonia s-a clasat pe locul 11, Ungaria pe locul 18, iar Estonia pe locul 19. Republica Cehă şi Slovacia se află doar în ultima treime a listei, clasându-se pe locul 22 şi respectiv pe locul 26.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul chinez poate cere daune statului
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul ...
Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicații din România între 2,7 și 4,2 miliarde de euro în următorii 10 ani, potrivit estimărilor din raportul emis de......
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea semna miercuri, 12 mai, contractul pentru ...
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Germanii de la Mercedes-Benz au prezentat conceptul EQT, un viitor vehicul care „va atrage familiștii și clienții care ...
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Investiţiile directe realizate de fondurile suverane de investiţii în 2020 aproape s-au dublat comparativ cu 2019, ajungând ...