Lovitură din partea BNR pentru Guvern: Împrumuturile date de bănci statului ar putea fi restricţionate – surse

Economica.net
21 03. 2017
bnr_75420000

Potrivit unei analize făcute de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, expunerea băncilor româneşti per total active în sistemul bancar este de 19%-20%, una dintre cele mai mari expuneri la nivel european. În plus, dacă asociem şi riscurile indirecte, expunerea băncilor prin garanţiile de stat gen Prima Casă (17,5 miliarde de lei) sau alte credite pentru IMM-uri garantate într-o formă sau alta de către stat, acest procent urcă şi s-ar putea să ne trezim la un maxim al expunerii unui sistem bancar faţă de stat, la nivelul Uniunii Europene .

La rândul său, Uniunea Europeană analizează şi ea faptul că foarte multe bănci au preferat să nu îşi asume niciun risc şi să investească totul în împrumutarea guvernelor, în condiţiile în care Banca Central Europeană a şi stimulat aceste cumpărări prin emisiuni de monedă.

Deoarece în multe state expunerea băncilor pe aceste efecte a ajuns la niveluri foarte ridicate, la nivel european, se studiază emiterea unei reglementări care să spună că după depăşirea unui anumit grad de expunere al unei bănci pe titluri guvernamentale, banca trebuie să constituie provizioane.

Citeşte şi: De ce nu se mai poate împrumuta prea mult România. Un alt fel de raportare a datoriei publice

După cum spun sursele ECONOMICA.NET, discuţiile au început la nivel european în acest an, dar probabil că BNR nu va emite chiar în 2017 un ordin de limitare al expunerii băncilor pe titluri de stat şi care să presupună şi provizionarea excedentelor, cu 35% şi 50% pentru sumele depăşite. Sursele noastre din BNR declară că, „foarte probabil, anul acesta nu va ieşi nici o reglementare în acest sens, dar analizăm situaţia, pentru că este necesar să ştim care este cerinţa de capital pentru acest risc asociat”

Necesarul acestor majorări de capital, constituiri de provizioane şi limitări ale expunerii băncilor comerciale pe nişte titluri cu risc zero, cel puţin la nivel teoretic, s-ar putea să se datoreze şi viitoarelor revizuiri ale riscurilor de ţară pentru fiecare entitate din zona emergentă în parte.

Este foarte probabil ca la sfârşitul celor trei luni din 2017, execuţia bugetară să arate relativ bine, dar cercul bugetar dă semne clare că se strânge. Dobânzile la care se împrumută statul sunt tot mai ridicate, iar limitarea expunerii băncilor (chiar dacă teoretică – nu se impune o limită maximă pentru achiziţionarea titlurilor de stat, ci provizionarea titliurilor de stat pentru diferenţa care depăşeşte limita) nu va face decât să ridice randamentul titlurilor de stat.

Surse neoficiale din sistemul bancar vorbesc de un nivel de 20% din totalul activelor proprii ale sistemului bancar ca limită maximă pentru accesarea titlurilor de stat. În acest context surplusul investit de bănci ar trebui provizionat. Interesant este că cele mai mari bănci (primele patru) din sistem au deja gradul de îndatorare peste nivelul de 30% din activele proprii, ceea ce înseamnă un necesar de capital de circa 10%, din totalul activelor proprii.