Proiect cu finanţare din Norvegia – Primăria Capitalei vrea să promoveze energia regenerabilă şi eficienţa energetică

Primăria Capitalei vrea să susţină măsurile de eficienţă energetică şi energia regenerabilă la nivelul populaţiei, al mediului de afaceri, dar şi să crească gradul de informare şi competenţele angajaţilor PMB în ceea ce priveşte accesarea investiţiilor în acest domeniu.
AGERPRES - mie, 28 iun. 2023, 14:52
Proiect cu finanţare din Norvegia - Primăria Capitalei vrea să promoveze energia regenerabilă şi eficienţa energetică

Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei. Proiectul „Întărirea capacităţii PMB în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile” va fi depus în cadrul apelului finanţat prin Mecanismul financiar norvegian 2014-2021, scrie Agerpres.

Proiectul va avea o valoare totală de un milion de lei, din care valoarea nerambursabilă totală este de 902.000 lei. Valoarea totală a proiectului pentru Municipiul Bucureşti, în calitate de lider de parteneriat, este de 511.000 lei. PMB va avea o contribuţie proprie de 159.000 de lei.

Proiectul ar urma să fie implementat în parteneriat cu Academia de Studii Economice şi SINTEF Energi AS, un institut de cercetare non-profit din grupul SINTEF, cea mai mare organizaţie independentă de cercetare din Scandinavia, cu aproximativ 2.000 de angajaţi.

În referatul de aprobare este invocat un studiu realizat de platforma aerlive.ro, care arată că „aerul respirat de bucureşteni este printre cele mai poluate” din Europa. Astfel, Bucureştiul este a treia cea mai poluată capitală europeană, în clasamentul poluării cu particule în suspensie PM10. În ceea ce priveşte poluarea cu dioxid de azot, în perioada 2018 – 2020, Capitala a înregistrat cele mai mari concentraţii în aer din Europa.

Potrivit informaţiilor statistice, factorii care contribuie major la poluarea aerului din Bucureşti sunt: transportul rutier (lider detaşat, care contribuie direct şi indirect cu mai mult de 60% la poluarea aerului), producerea de energie electrică în centrale electrotermice (circa 15%), activităţile industriale (circa 10%), activităţile de ardere din sectorul rezidenţial (5%), gestionarea deşeurilor (2%), şantierele (2%), alte categorii de surse de poluare (2%).

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că unul din nouă decese este cauzat de poluarea aerului. Copiii şi persoanele vârstnice sunt cei mai expuşi şi afectaţi de acest tip de poluare – copiii respiră o cantitate mai mare de aer până la opt ani, timp în care plămânii lor sunt în formare, iar persoanele vârstnice dezvoltă mult mai uşor probleme legate de sistemul respirator din cauza precarităţii sistemului imunitar.

În referatul de aprobare este subliniată importanţa unor acţiuni de diseminare a cunoştinţelor privitoare la energia regenerabilă, eficienţa energetică, în sensul informării publicului larg. Este vizată, de asemenea, stimularea mediului de afaceri în creşterea investiţiilor în procese şi tehnologii verzi.

Un alt obiectiv este creşterea gradului de cunoştinţe şi a competenţelor pentru angajaţii PMB în ceea ce priveşte accesarea investiţiilor în energia regenerabilă, eficienţa energetică şi securitatea energetică. Este vizată, de asemenea, creşterea capacităţii administrative privind acordarea de asistenţă asociaţiilor de locuinţe/blocuri, pentru a face proprietarii şi deţinătorii de locuinţe să devină mai conştienţi de beneficiile energiei regenerabile şi de eficientizare energetică – renovare capitală, instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperişuri.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu exclude interzicerea......
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de ...
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...