Proiect de circa 16 milioane de euro pentru refacerea unei părţi din Cetatea din Alba Iulia

Administraţia locală din Alba Iulia derulează un proiect european în valoare de circa 16 milioane de euro, care presupune refacerea laturii de vest a cetăţii de tip Vauban din municipiu, latură care a fost dinamitată în timpul construcţiei Catedralei Reîntregirii, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 06:05
Proiect de circa 16 milioane de euro pentru refacerea unei părţi din Cetatea din Alba Iulia

Proiectul de refacere a laturii de vest a Cetăţii Vauban din Alba Iulia presupune lucrări ample, atât pentru refacerea zidurilor fortificaţiei, cât şi excavarea unei porţiuni din platoul şi parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, pentru a se recrea şanţurile existente iniţial.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, proiectul presupune amenajarea a aproape 14.000 de metri pătraţi de carosabil, alei pietonale, piste pentru biciclete, zone verzi, dar şi a trei poduri din beton, trei poduri din lemn şi două poduri mobile.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că lucrările de refacere a laturii de vest a Cetăţii Vauban sunt foarte avansate, astfel încât ar putea fi terminate în toamna acestui an.

Hava a spus că deja a fost excavată o porţiune importantă din zona în care urmează să fie refăcute şanţurile şi totodată se lucrează pentru construirea celui mai mare pod de beton, care va fi folosit în viitor pentru intrarea autoturismelor în zona fortificaţiei.

Potrivit sursei citate, proiectul are o valoare de circa 16 milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

Latura de vest a Cetăţii Vauban din Alba Iulia a fost distrusă în 1921, în timpul construcţiei Catedralei Reîntregirii, zidurile fiind dinamitate, iar şanţurile din faţa catedralei acoperite cu pământ pentru a forma un platou.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completat apoi de generalul Weiss.

Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului şi situat pe latura de nord a cetăţii.

Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament, la acea vreme, cetatea albaiuliană are valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.

Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a existat, începând din 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievală.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent......
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...