Proiect de lege: Eliminarea cvorumului de 50% la referendum, la revizuirea Constituţiei să fie 30%

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o iniţiativă legislativă care elimină condiţia de cvorum la referendumul naţional şi propune ca în cazul revizuirii Constituţiei condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30% plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 11:08
Proiect de lege: Eliminarea cvorumului de 50% la referendum, la revizuirea Constituţiei să fie 30%

Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform căreia „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

De asemenea, în cazul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, iniţiativa legislativă propune stabilirea unei condiţii de validare în situaţia în care prezenţa la urne este de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

„Referendumul pentru revizuirea Constituţiei este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arată într-un alineat nou propus pentru a fi introdus în Legea referendumului.

Totodată, senatorul social-democrat propune ca în cazul referendumului local condiţia pentru validare să fie participarea a cel puţin jumătate plus unul dintre alegătorii din listele electorale permanente.

În motivarea la proiectul de lege, Trifon Belacurencu susţine că „în România nu există motive întemeiate pentru care cvorumul să nu fie eliminat în privinţa referendumului”.

„România a avut deja două referendumuri unde voinţa suverană a poporului român a fost denaturată de existenţa cvorumului, asimilând persoanele care se abţin cu partizanii votului negativ şi promovând forme de boicot”, arată Belacurencu.

Senatorul PSD a înregistrat propunerea legislativă pe 30 ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 23 ianuarie, că poate fi o soluţie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30%, cu condiţia să fie create condiţii să voteze şi pentru cei 3 milioane de români din străinătate, prin introducerea votului prin corespondenţă.

„Uite, o să fiu foarte deschis, să vă spun că poate fi o soluţie. Sigur, se poate imagina un prag minim de 30%, da? Să fie minim 30% din electorat prezent. Dar asta înseamnă să ai un 30% curat, adică să creezi condiţii pentru cei trei milioane care sunt în listele electorale aici, dar care nu merg şi e corect să nu meargă 500 de kilometri până la prima secţie de votare ca să-şi pună votul, să creezi condiţii ca cei 3 milioane să voteze prin corespondenţă. Deci, cred că este o soluţie, cu condiţia ca, din punct de vedere electoral, chiar să materializăm ceea ce scrie în Constituţie, că statul este obligat să creeze condiţii ca oamenii să voteze”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că nu sunt suficiente cele 300 de secţii de votare pentru românii din străinătate, 90% din cei 3 milioane fiind nevoiţi să parcurgă sute de kilometri pentru a putea să voteze, comparativ cu cetăţenii din ţară care nu merg de multe ori nici 100 de metri până la secţia de votare.

„Deci, cred că se poate coborî pragul, se poate desfiinţa pragul sau se poate face un prag rezonabil, 30% din lista electorală, dar să creezi condiţii celor trei milioane să voteze”, a mai spus Băsescu.

„Am spus că nu ne mai putem imagina nici referendumul pentru Constituţie, nici alegerile pentru preşedintele României fără să găsim soluţia ca cei 3 milioane de români care lucrează în străinătate să poată vota, deci votul prin corespondenţă, care trebuie introdus”, a afirmat Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...