1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Proiect de lege: Multinaţionalele ar putea fi puse să platească impozit pe împrumuturile acordate filialelor din România

„Costurile excedentare ale îndatorării sunt deductibile doar până la 30% din câştigurile contribuabilului”, se arată într-un proiect de lege privind „stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale” iniţiat de un grup de 23 de deputaţi PNL, potrivit Mediafax.

27 oct, 2016 | Mediafax

Una dintre metodele de evitare a obligaţiilor fiscale practicate în prezent de către majoritatea multinaţionalelor constă în împrumutarea filialei şi apoi utilizarea câştigurilor acesteia pentru rambursarea împrumutului, cheltuiala respectivă fiind deductibilă fiscal (scutită de impozitare). Astfel că, în loc de profit, filiala locală rambursează, deductibil, împrumutul acordat de compania-mamă, erodându-şi marja de profit. Proiectul PNL vine să limiteze la 30% din câştiguri această cheltuială cu rambursarea de împrumuturi, restul urmând a se impozita cu 16% (ca impozit pe profit), anunţă Mediafax.

Iniţiativa legislativă prevede impozitarea firmelor în locul (ţara) în care a fost realizat profitul şi transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului European, măsură pentru care România are anul 2019 ca termen de implementare.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut luni liderului PSD, Liviu Dragnea, să aibă „aceeaşi disponibilitate pe care a avut-o pentru adoptarea legii privind eliminarea celor 102 taxe„ şi pentru proiectul PNL privind plata impozitului în ţara în care este obţinut profitul. „În timp ce întreprinzătorii români plătesc 16% impozit pe profit, există o anumită practică a unora dintre companiile internaţionale de a-şi trimite profitul înregistrat în state terţe. Această lege are ca obiectiv – dacă este să-l explic simplist – plata impozitelor acolo unde este generat profitul, unde este generată valoarea, prin eliminarea căilor prin care unele companii care activează la noi în ţară ocolesc această responsabilitate", a susţinut Alina Gorghiu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO